Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs

Heb je last van een hobbelig gazon of een oneffen tuin? Wil je graag een bijgebouw plaatsen? Of wens je een oprit of terras aan te leggen of gras te zaaien? Dan moet je eerst je tuin egaliseren. Een egale bodem is namelijk het ideale startpunt voor een mooie, kwalitatieve en duurzame afwerking. Lees in dit artikel alles over het uitvlakken van je tuin.

Ga snel naar:
Tuin egaliseren prijs
Hoe tuin egaliseren?
Veelgestelde vragen
Offertes aanvragen

 

 

Waarom de tuin egaliseren?

Door je tuin te egaliseren, maak je de bodem zaai- en bouwklaar. Je voorkomt ook verzakkingen van de ondergrond, plasvorming en problemen met de afwatering. Kortom, wil je je tuin opnieuw aanleggen, een carport of tuinhuis plaatsen, …? Dan staat je tuin uitvlakken garant voor een langdurige stevigheid van de bodem en een nette, mooie afwerking op lange termijn.

tuin egaliseren

 

Tuin egaliseren: prijs per m²

Je tuin egaliseren is een erg fysieke en tegelijk precieze klus. Je doet er daarom goed aan om een ervaren tuinaannemer in te schakelen. De prijs voor het nivelleren van je tuin hangt af van vele factoren: de oppervlakte van je tuin, de bodemsamenstelling, de aan- en afvoer van aarde, zand en puin, … Gemiddeld kost het egaliseren van een tuin tussen de € 15 à € 25 per m² (incl. btw & plaatsing).

TIP: dit is slechts een richtprijs (excl. de afwerking van je tuin). Ben je benieuwd naar het exacte kostenplaatje voor het egaliseren van jouw tuin? Via onze offerteservice kan je gratis offertes van verschillende tuinaannemers ontvangen en vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Werkwijze tuin egaliseren

Een tuin omspitten en egaliseren is erg arbeidsintensief en vereist de nodige vakkennis en ervaring. Je laat best je tuin nivelleren bij droog weer en bij voorkeur in het vroege voorjaar (februari – maart). Doorgaans volgt een tuinaannemer de volgende stappen:

  1. Ondergrond voorbereiden & frezen

    Eerst spit je tuinaannemer de volledige tuin om om zo grote takken, wortels en stenen te verwijderen. Indien nodig snijdt hij je oude grasveld eerst in kleinere stukken om te voorkomen dat er grote kluiten in de aarde worden vermengd. Voor grote tuinen gebruikt hij vaak een graafmachine of tuinfrees om sneller aardkluiten en onkruidresten stuk te maken.

  2. Ondergrond afgraven & bijvullen

    Nadien graaft je tuinaannemer de grond minstens zo’n 20 cm af. Deze vult hij dan bij met nieuwe grond of zand. De keuze hangt af van de samenstelling van de bodem en de functie van het geëgaliseerde stuk grond. De vakman spit oude en nieuwe grond om met het oog op een luchtige en gezonde bodem. Indien nodig voegt hij er voedingsstoffen aan toe om de bodem klaar te maken voor jong graszaad of grasmatten.

  3. Ondergrond aandrukken

    Na het opvullen van de grond drukt de tuinaannemer de aarde stevig aan met een tuinwals. Sla je deze stap over? Dan vergroot het risico op het inzakken van de grond na hevige regenval. Het is dus van wezenlijk belang dat je tuinaannemer de nodige aandacht besteedt aan de afwatering van je tuin.

  4. Ondergrond afreien & harken

    Hierna moet de tuinaannemer nauwkeurig je gazon egaliseren om de vorming van putten, bulten en andere oneffenheden te voorkomen. Hiervoor gebruikt hij aangepast materiaal. Gaat het om de tuin egaliseren met de hand? Dan spreken we over het afreien van de grond. Dit doet hij met een plank of een pallet om het geheel waterpas te krijgen. Ten slotte harkt hij de grond wat los. Nadien moet de bodem een tweetal dagen ‘inklinken’ (rusten).

  5. Ondergrond afwerken

    De grond is nu klaar om als basis te dienen voor nieuwe bestrating of een nieuw terras. Is de grond bewerkt met een hark? Dan zullen jonge graszaden of grasmatten zich makkelijker kunnen hechten om mooi te groeien. Het is uit den boze om nog op de genivelleerde aarde te lopen voordat deze volledig is afgewerkt.

TIP: je tuin frezen en egaliseren laat je best over aan een vakman. Dan ben je zeker van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Kom in contact met ervaren professionals voor je nivelleringswerken via onze gratis offertedienst.

 

uitvlakken film
Een goed geëgaliseerde grond is een absolute vereiste om netjes nieuwe bestrating aan te kunnen leggen (vb. terras)

 

FAQ tuin egaliseren

Hieronder bundelen we enkele van de meest gestelde vragen rond het uitvlakken van je tuin. Vind je niet meteen het antwoord dat je zoekt? Geen probleem! Een Buldit-vakman adviseert je graag. Maak hiervoor vrijblijvend gebruik van onze offertedienst.



      • Is een trilplaat nodig om mijn tuin te egaliseren?
        Hou zeker goed het eindresultaat voor ogen, want in bepaalde gevallen is een trilplaat erg nuttig. Zeker als je (een deel van) het gazon laat egaliseren met het oog op de aanleg  van bv. een terras. De trillende bewegingen gaan het mengsel van aarde en zand verdichten en het stukken zwaarder maken, waardoor er een stevige massa ontstaat. Een trilplaat is echter uit den boze als je een nieuwe grasmat wil aanleggen. De dichtheid van de bodem zal de groei van gras, bloemen en planten belemmeren.


      • Wat gebeurt er met mijn oude vijver tijdens het egaliseren?
        Als je graag een oude vijver wil uitvlakken, zal je tuinaannemer die eerst opvullen met bouwpuin. Daarna graaft hij de vijver uit met een (mini)graafmachine. Dit neemt wel wat tijd in beslag en komt nog bovenop de geschatte kostprijs.


      • Waarom moet ik mijn tuin laten egaliseren voor ik gras zaai?
        Aan het inzaaien van je tuin gaan meestal nivelleringswerken vooraf. Hiervoor maakt je hovenier de aarde met een hark los, waardoor het graszaad beter kan groeien. Een goed uitgevoerde egalisatie garandeert een mooi grasveld. Ook voor het plaatsen van grasmatten moet je voorafgaand goed harken zodat ze zich makkelijker kunnen hechten. Lees hier meer over de werkwijze van egaliseren.


      • Waarop let een vakman bij het egaliseren voor een oprit of carport?
        Wil je een oprit of een carport plaatsen? Dan verstevigt een vakman de bodem met gebroken puin. Zo voorkomt hij dat de oprit verzakt onder het gewicht van je wagen. Maak dus op voorhand zeker je plannen goed duidelijk aan de aannemer. Dan kan hij daar voldoende rekening mee houden.


      • Kan ik zelf mijn tuin egaliseren?
        Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je zelf je tuin egaliseren. Dit neemt wel niet weg dat het een zware klus is die de nodige voorkennis vereist. Je doet er sowieso goed aan om dit nooit alleen uit te voeren. De fysieke intensiteit van de klus hangt natuurlijk ook af van het feit of je handmatig of machinaal je gazon nivelleert. Je tuin egaliseren met de hand is misschien goedkoper, maar neemt meer tijd in beslag dan wanneer je aangepaste machines gebruikt. Maak het jezelf makkelijk en vertrouw op een ervaren tuinman. Contacteer gratis tuinaannemers actief in je buurt via het offerteformulier.
5/5 - (1 stemmen)
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
5/5 - (1 stemmen)
Lees ook
indelen tuin
Tuin indelen
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
Zelf tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar