Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin bestraten

Is je tuin aan een opfrisbeurt toe? Overweeg dan om je tuin te bestraten. Zo geef je jouw tuin een nieuwe uitstraling en geniet je optimaal van de warme zomerdagen! Welke materialen voor tuinbestrating zijn er, hoe gaat een vakman te werk, wat kost een tuin laten bestraten ongeveer, …? Dit én meer lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe tuin bestraten?
Mogelijke materialen
Kosten tuin bestraten
Belangrijke aandachtspunten
Zelf tuin bestraten of vakman?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Welke soorten tuinbestrating zijn er?

Tuinbestrating slaat op de verharde delen van je voor- en/of achtertuin. Afhankelijk van de functie van het verharde oppervlak zijn er verschillende soorten tuinbestrating. Zo doet een tuinbestrating mogelijk dienst als:

 • Terras: een van de belangrijkste delen van je tuin is het terras. Hier geniet je van zomerdagen, vier je feestjes met vrienden en familie, … Het terras moet dus mooi én onderhoudsvriendelijk zijn. Populaire materialen voor terrassen zijn klinkers, (beton)tegels en kasseien.
 • Oprit: een tuinbestrating aansluitend aan een garage of voordeur moet sterk genoeg zijn om het gewicht van een auto te kunnen dragen. Denk aan asfalt, polybeton, kasseien, … Daarnaast zijn er ook veel waterdoorlatende alternatieven zoals (sier)grind, grasdallen en steentapijt.
 • Tuinpad: een tuinpad functioneert als route langs je planten, naar een tuinhuis, … Materialen voor tuinpaden komen doorgaans overeen met die van je terras. Zo vormen beiden 1 geheel.
 • Sierbestrating: voor een unieke look kies je best sierbestrating voor je tuin. Hierbij kan je bestrating laten aanleggen in wisselende legverbanden met speciale materialen. Daarnaast kan je materialen combineren en gebruik maken van meerdere kleuren.

Tuin bestraten met een vakman? Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van ervaren vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

tuin bestraten

 

Hoe tuin bestraten?

Hoe gaat een vakman te werk als je jouw tuin wil bestraten? Een overzicht van de belangrijkste stappen:

 1. Oriënterend gesprek

  Ter voorbereiding zal een vakman op bezoek komen om je wensen te bespreken. Hij neemt je tuin ook onder de loep en bekijkt grondig de mogelijkheden.

 2. Advies op maat

  Op basis van jouw persoonlijke wensen, de mogelijkheden van jouw tuin, … geeft de tuinaannemer je advies op maat. Kies je eerder een houten terras of een terras in keramische tegels? Ga je voor polybeton voor je oprit of eerder voor grasdallen? Als alle knopen doorgehakt zijn, maakt de aannemer een offerte op.

 3. Aanleg tuinbestrating

  Op het afgesproken moment begint de vakman met het aanleggen van de tuinbestrating. Hierbij is de werkwijze afhankelijk van het type bestrating dat je laat plaatsen. Kies je bijvoorbeeld klinkers voor je tuin? Dan moet een vakman een stabiele ondergrond voorbereiden met steenpuin en/of gestabiliseerd zand, 3 mm tussen tegels open laten, …

 4. Onderhoud

  Hoe onderhoud je tuinpaden, opritten, …? Ook dát is afhankelijk van het type tuinbestrating dat je kiest. Zo zal (sier)grind na verloop van tijd moeten worden bijgevuld, moet je betontegels periodiek schoonmaken, … Een vakman geeft advies over het onderhoud, of hij kan dit zelf uitvoeren als je een onderhoudscontract afsluit. Start je aanvraag hier.

 

Mogelijke materialen

Welke materialen gebruikt een vakman om je tuin te bestraten? Hieronder een aantal courante materialen op een rij:

 

1. Klinkers

Er is veel mogelijk op gebied van klinkers. Zo bestaan ze in verschillende kleuren, zijn er meerdere soorten om uit te kiezen (beton of klei) en zijn ze in creatieve legverbanden te plaatsen. Kleiklinkers hebben een natuurlijke en kleurvaste uitstraling, terwijl betonklinkers wat steviger en goedkoper zijn.

Richtprijs: € 35 – 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Betontegels

Betontegels zijn ideaal om een moderne tuin of oprit te bestraten. Zo oogt het materiaal stijlvol, strak en kan het veel gewicht dragen. Echter is beton wel gevoeliger voor vuil en is een regelmatig onderhoud vereist.

Richtprijs: € 50 – 90 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Natuursteen

Elke tuinbestrating van natuursteen is anders. Gangbare opties zijn marmer, blauwe hardsteen, graniet en zandsteen, maar dit is zeker geen complete lijst. De keuze voor een bepaald type natuursteen hangt vooral af van de functie van de tuinbestrating. Over het algemeen is natuursteen stevig en duurzaam. Daarnaast is het onderhoudsarm en gemakkelijk te plaatsen.

Richtprijs: € 50 – 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. Keramische tegels

Wil jij je geen zorgen hoeven te maken om vetvlekken, krassen, …? Dan zijn keramische tegels een goede optie. Deze tegels zijn namelijk in de kern gekleurd en dus slijt-, kras- en kleurvast. Echter is de plaatsing wel wat complexer. Keramische tegels zijn namelijk maar 2 cm dik en hebben dus een erg vlakke en stevige ondergrond nodig om niet te scheuren.

Richtprijs: € 80 – 145 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

5. Grind

Een van de goedkoopste opties voor tuinbestrating is (sier)grind. Dat bestaat uit los en natuurlijk steenmateriaal dat je gemakkelijk plaatst op een vlakke ondergrond. Een groot voordeel aan (sier)grind is dat het waterdoorlatend is. Zo blijven er geen plassen op je oprit of tuinpad liggen, en kan water rechtstreeks tot de bodem doordringen. Wel zal je het grind periodiek moeten bijvullen.

Richtprijs: € 10 – 20 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type bestrating voor je tuin kies je best?

Het type bestrating dat je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke wensen, je woonsituatie, je budget, … Schakel je een vakman in, dan geniet je altijd van gericht advies, prijzen op maat en een hoogwaardige oplossing. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van ervaren vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Kosten tuin bestraten

Materialen voor tuinbestrating kosten je doorgaans € 10 – 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke kostprijs is dus sterk afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Enkele richtprijzen:

Hoe tuin bestraten?Gemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Klinkers€ 35 - 100
Betontegels€ 50 - 90
Natuursteen€ 50 - 150
Keramische tegels€ 80 - 145
Grind€ 10 - 20

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per materiaal, toepassing, … Ook variëren de kosten van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

bestraten tuin

 

Belangrijke aandachtspunten

Afhankelijk van het type tuinbestrating dat je kiest, zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Hieronder een aantal belangrijke factoren op een rijtje:

 • Afwatering: om wateroverlast in je tuin te vermijden, is een correcte afwatering essentieel. Hiervoor is het verstandig om een afschot van 1 à 2% aan te houden. Dit is een hellingshoek waarbij de bestrating nog steeds waterpas lijkt aangelegd. Als zo’n afschot niet mogelijk is, kies je best voor waterdoorlatende of half-open bestrating.
 • Ondergrond bestrating: doorgaans heb je een vlakke, stevige ondergrond nodig voor tuinbestrating. Zo maakt een vakman gebruik van een aangetrilde zandlaag van zo’n 15 cm voor hij tegels, klinkers, … plaatst. Daarnaast is een anti-worteldoek aan te raden, aangezien je hiermee verzakkingen voorkomt.
 • Bestratingsverband: klinkers, tegels en overige soorten tuinbestrating zijn op verschillende manieren te leggen. Zo worden tegels bij een keperverband in een visgraatpatroon gelegd, worden stenen haaks op elkaar gelegd bij een elleboogverband, … Het gekozen bestratingsverband is vooral afhankelijk van je persoonlijke wensen en woonstijl.
 • Vergunning oprit: doorgaans heb je een omgevingsvergunning nodig als je bestrating laat plaatsen voor een oprit. Deze vraag je aan bij je gemeente of online via het Omgevingsloket. Een lokale vakman is altijd op de hoogte van de regelgeving omtrent tuin bestraten. Vraag dus zeker advies aan een ervaren tuinaannemer in je buurt!

 

Zelf tuin bestraten of vakman?

Een tuin bestraten is minder vanzelfsprekend en eenvoudig dan het lijkt. Voor een optimaal eindresultaat schakel je dus best een professionele tuinaannemer in. Een kort overzicht van de pluspunten van je tuin te laten bestraten:

 • Gericht advies: kies je betonklinkers of toch eerder kleiklinkers voor je tuin? Heb je een vergunning nodig voor bestrating van je tuin of oprit? Hoe vaak moet je betontegels onderhouden? Een vakman kent het antwoord op dit soort vragen en kan gericht advies geven.
 • Correcte uitvoering: een vakman heeft veel ervaring op gebied van tuinbestrating en weet dus precies hoe hij te werk moet gaan. Zo ben je met een vakman zeker van een correcte afwatering, een goede fundering voor de bestrating, …
 • Prijzen op maat: een specialist kan op basis van jouw persoonlijke wensen en budget meerdere opties geven om je tuin te bestraten. Zo geniet je met een vakman altijd van prijzen op maat. Daarnaast is het mogelijk om prijzen van verschillende vakmensen te vergelijken via onze gratis offerteservice.
 • Hoogwaardige materialen: een vakman maakt altijd gebruik van de beste materialen, afkomstig van betrouwbare merken en leveranciers. Daarnaast kan hij deze ook voor een lagere prijs inkopen.

 

Vergelijk vakmensen via onze gratis offerteservice

Wil je jouw tuin bestraten en genieten van een correcte plaatsing en prijzen op maat? Dan schakel je best een vakman in via onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je niet alleen vrijblijvend 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt, maar krijg je ook inzicht in hun werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
Zelf tuin aanleggen
hovenier
Tuinman: werkwijze & prijs
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
bloemenweide aanleggen
Bloemenweide aanleggen: Mogelijkheden en tips
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen