Onderhoudscontract tuin: mogelijkheden & voordelen
Hou je van een mooie en verzorgde grote tuin maar zie je op tegen de vele onderhoudswerken? Geen nood: door een tuinonderhoudscontract af te sluiten kun je zonder zorgen en tegen een voordelige prijs steeds van een propere tuin genieten. De tuinman komt dan op regelmatige basis je tuin onderhouden. De inhoud van het onderhoudsplan bepaal je zelf. Ontdek meer info in dit artikel!
Een onderhoudscontract afsluiten met een erkende tuinman? Ontvang hier vrijblijvend offertes.
Belang van grondig en frequent tuinonderhoud
Het staat buiten kijf dat een tuin regelmatig onderhouden moet worden om er verzorgd, mooi en fleurig te blijven uitzien. Zo houd je je planten, gazon en struiken in goede vorm en gezondheid. Dat is bovendien belangrijk om
bijvoorbeeld ziektes en insectenplagen te vermijden! Daarnaast bevordert onderhoud de groei van jonge planten. Redenen genoeg dus om je tuin onder handen te (laten) nemen! Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een onderhoudsplan op maat van jouw tuin.
Waarom kiezen voor een onderhoudscontract?
Er zijn verschillende redenen waarom een onderhoudsplan voor de tuin interessant is. We lijsten de voornaamste redenen op:
1. Een nette tuin het hele jaar door
Door te kiezen voor een onderhoudscontract vermijd je dat werken te lang uitgesteld worden en de tuin er onverzorgd bijligt. Een continu piekfijn ogende tuin is op die manier gegarandeerd!
2. Sommige taken zijn lastig zelf uit te voeren
Sommige onderhoudsklussen zijn nu eenmaal lastiger om uit te voeren dan andere. Het gras maaien of onkruid wieden kan je bijvoorbeeld eenvoudig zelf doen. Grotere werken zoals snoeiwerken, het vellen van bomen of planten, verticuteren, enz. zijn al een ander paar mouwen. Dergelijke werken vereisen de nodige materialen, ervaring en vakmanschap. In dat geval is het erg interessant om regelmatig beroep te doen op een vakman. Bovendien beschikt die over de juiste kennis van wat er best wanneer gesnoeid wordt. Dit is cruciaal voor de levensduur van de planten & bomen.
3. Je spaart er geld & tijd mee uit
Tot slot is het ook financieel voordeliger om te kiezen voor een onderhoudscontract dan voor éénmalige onderhoudsbeurten: de prijs per onderhoud ligt dan doorgaans een stukje lager. Bovendien spaar je ook heel wat (kostbare) tijd uit door de werkzaamheden uit te besteden. Je doet er wel goed aan op voorhand te controleren tegen welke prijs de werken gebeuren en wat het contract allemaal inhoudt.
Inhoud van een tuinonderhoudscontract
Het tuinonderhoudscontract moet enkele belangrijke zaken bevatten. Om verwarring te vermijden, moeten de precieze werken en de frequentie ervan helder beschreven staan. Zo weet je als klant steeds goed waaraan je je kan verwachten en de tuinman weet dan eveneens waar hij aan toe is. Bepaal in onderling overleg wat de beste maatregelen zijn voor jouw tuin, wensen en budget. De volgende punten moeten zeker in het contract zijn opgenomen:
- Tarief per uur
- Worden er extra transport- en afvoerkosten in rekening gebracht?
- Aard van de werkzaamheden
- Wanneer & hoe vaak worden de werken uitgevoerd (bv. maandelijks, één keer per kwartaal/half jaar,…)
- Totaal aantal werkuren per jaar
- Al dan niet mogelijkheid tot ontbinden van het contract
- Hoe verloopt de facturering?
- Geldigheidsduur van het contract
Ben je op zoek naar tuinmannen in jouw regio om onderhoudswerken te laten uitvoeren? Via onze online offertedienst kun je in contact komen met erkende vakmannen en offertes op maat ontvangen. Deze service kost je helemaal niets en is bovendien volledig vrijblijvend. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Verschillende types onderhoudscontracten
Een tuinonderhoudscontract is uiteraard ook seizoensgebonden. Het contract zal er voor elke tuin anders uitzien. Zo kun je er soms voor kiezen om te werken met een zogenaamde strippenkaart, waarbij één strip gelijk staat aan één uur werk. Evengoed kun je er ook voor opteren om alle onderhoudswerken voor één volledig jaar te laten vastzetten. Ook zijn er meestal verschillende betalingsmogelijkheden. Bespreek dit samen met je hovenier.
Hieronder volgt een voorbeeld van hoe een onderhoudsplan er mogelijks kan uitzien:
- Voorjaar: gazon bemesten & verticuteren
- Maart tot augustus: terras schoonmaken, boompjes verplanten, zaadjes planten,…
- Periode mei-september: gazon elke week maaien, maandelijks graskant snijden, buxus en haag snoeien,…