Zwemvijver prijs
Wil je graag water in je tuin? Puur voor het natuurlijke en rustgevende uitzicht? Of om zo nu en dan ook te kunnen pootje baden? Juist daaraan danken zwemvijvers hun succes. Je integreert ze perfect in je tuinontwerp en creëert tegelijk een zalige oase van rust. Maar wat is de prijs van een zwemvijver en welke factoren hebben er een invloed op? Ontdek het in dit artikel.
Ga snel naar: factoren die de prijs beïnvloeden – zwemvijver of zwembad? – inspiratie
Zwemvijver prijs
De prijs van een zwemvijver varieert naargelang de oppervlakte, locatie, vorm, vloer- en wandbekleding en afwerking. Grofweg schommelt de prijs voor een zwemvijver tussen 15.000 en 40.000 euro (incl. btw en plaatsing). Beplanting en extra accessoires (schepnet, zwembadstofzuiger, vijverfilter …) kunnen de totale kostprijs wel verder laten oplopen. Weeg dus zeker de pro’s en contra’s goed tegenover elkaar af.
Je laat deze klus ook best uitvoeren door een gespecialiseerde vakman. Hij beschikt over de nodige kennis en ervaring om je correct te informeren en te adviseren. Zo vermijd je onnodige extra kosten door bijvoorbeeld een verkeerde locatie- of plantenkeuze. Advies inwinnen en prijzen bekom je snel en eenvoudig via onze offertedienst.
Prijsbepalende factoren zwemvijver
Een zwemvijver combineert het beste van 2 werelden. De rustfunctie van een natuurlijke vijver én de ontspanningsfunctie van een zwembad. Prijsbepalend voor de aanleg van een zwemvijver zijn de volgende zaken:
1. Beschikbare oppervlakte
De grootte van de zwemvijver hangt vooral af van de beschikbare oppervlakte in je tuin. Daarnaast spelen ook je persoonlijke wensen mee. Je kan een zwemvijver aanleggen vanaf 20 vierkante meter. Wil je graag baantjes kunnen zwemmen? Dan beschik je idealiter over een oppervlakte van ongeveer 40 vierkante meter. Je zwemvijver heeft dan bij voorkeur een minimumbreedte van 3,5 m om volledig ontspannen te kunnen zwemmen. Het klinkt evident dat de grootte van je zwemvijver de kostprijs beïnvloedt.
2. Locatie
Voor het bepalen van de ideale plek voor je zwemvijver hou je best rekening met de lichtinval. Teveel zonlicht kan ervoor zorgen dat het vijverwater overdreven opwarmt. Wat leidt tot minder zuurstof, en dus minder goed is voor planten en eventueel dieren in de vijver.
Ook plaats je ze best niet te dicht langs bomen. Wortelgroei en vallende bladeren kunnen je zwemvijver extra beschadigen en bevuilen. Je laat daarom best op voorhand een tuinontwerp maken. Zo ben je zeker van de perfecte locatie.
Is je zwemvijver trouwens makkelijk bereikbaar voor vakman en machines? Stel dat door een minder evidente locatie bijvoorbeeld constructiemateriaal via een speciale kraan aangeleverd moet worden. Dan brengt dit onvermijdelijk een meerprijs met zich mee. De toegankelijkheid kan op die manier de prijs sterk beïnvloeden.
3. Vorm
Je hebt keuze uit 2 types. De natuurlijke zwemvijver hanteert ronde vormen en schuine oeverwanden die de overgang maken naar de rest van de tuin. Terwijl de strak afgelijnde zwemvijver een vierkante of rechthoekige vorm heeft met gemetselde wanden en boorden van natuursteen of hout.
Bij beide types is de zwemvijver opgedeeld in 2 zones. In de zwemzone kan je zalig ontspannen. De filter- of moeraszone bestaat uit planten die de waterkwaliteit op peil houden en zuiveren van afvalstoffen. Dit gedeelte is ook minder diep (tussen 60 en 120 cm) dan het zwemgedeelte (gemiddeld tussen 140 en 160 cm).
Naargelang de vorm heb je ook specifieke materialen nodig. Zo brengen bijvoorbeeld natuurstenen of houten wanden en boorden bij de strak afgelijnde zwemvijver ongetwijfeld extra kosten met zich mee. En kan dit type dus duurder uitkomen dan de meer natuurlijke variant.
4. Vloer- en wandbedekking
Een rubberen vijverfolie of EPDM-folie is veruit het goedkoopste materiaal om de bodem en wanden te bedekken. Voor een correcte plaatsing maak je de ondergrond wel best vrij van stenen en wortels. Om de folie extra te beschermen kan je eerst nog een worteldoek of een ander beschermend materiaal op de bodem leggen.
Een andere optie is een gewapende betonnen plaat met een minimum dikte van 20 cm. Daarbij bestaan ook de wanden uit beton. Deze zijn net zoals de plaat voldoende dik (tussen 20 à 30 cm) om de waterdruk op te vangen. De prijs van een betonnen plaat varieert naargelang de oppervlakte en dikte.
Kostprijs zwemvijver versus zwembad
We zeiden het al, voor een zwemvijver liggen de prijzen gemiddeld tussen 15.000 en 40.000 euro (incl. btw en plaatsing).
Voor zwembaden liggen de prijzen doorgaans iets hoger. Reken voor een gemiddeld zwembad op een prijs tussen de € 30.000 en 100.000 (incl. btw en plaatsing). Prijzen vanaf € 20.000 behoren ook tot de mogelijkheid, maar hou er rekening mee dat je dan bepaalde werken, bijvoorbeeld de graaf- of opruimwerken, zelf moet doen. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project en wensen? Ontvang prijzen en vergelijk voorstellen van verschillende zwembadbouwers.
Op welke andere punten verschillen een zwemvijver en een zwembad van elkaar? We sommen ze voor je op vertrekkende vanuit de voor- en nadelen van zwemvijvers.
Voordelen zwemvijver
- Je integreert ze naadloos in elk tuinontwerp.
- Ook hoef je geen chemische producten zoals chloorderivaten en een technisch filtersysteem te voorzien om het water te zuiveren. Door het natuurlijke filtersysteem is een zwemvijver bijgevolg ecologischer dan een zwembad.
- Een zwemvijver vraagt minder onderhoud dan een zwembad. Al is ook hier nuance op zijn plaats. Afhankelijk van de locatie in je tuin moet je slib, dode bladeren en andere plantenresten meer of minder frequent verwijderen. Kies daarnaast niet voor filterende planten die kunnen woekeren of de vijverfolie beschadigen. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld: kalmoes, gele lis en grote egelskop.
- Een zwemvijver is het hele jaar door een eyecatcher, zelfs als je niet kan zwemmen.
Nadelen zwemvijver
- Kikkers of insecten kunnen verhinderen dat je veel zal zwemmen.
- Het water durft (helder)groen te kleuren. Voor het oog lijkt het water daardoor minder zuiver. Dat is natuurlijk niet het geval.
- In bepaalde gevallen heb je een vergunning nodig om een zwemvijver aan te leggen. Vraag dit zeker na bij je gemeente.
- Je kan een zwemvijver niet verwarmen zoals een zwembad. Bij een watertemperatuur warmer dan 26 °C daalt het zuurstofgehalte van het vijverwater. Wat ook gevolgen heeft voor de beplanting.
- Je bent gebonden aan een filterzone met planten voor de zuivering van het water. Dit kan de zwemoppervlakte verminderen.
Zwemvijver of zwembad?
Dat hangt in sterke mate af van je persoonlijke voorkeur. Ook al valt een zwemvijver qua kostprijs relatief goedkoper uit dan een zwembad. Toch kunnen factoren zoals locatie, type vloer- en wandbekleding en soorten filterbeplanting de prijs makkelijk laten oplopen. En kom je uiteindelijk goedkoper uit met een gewoon zwembad. Extra info en advies nodig? Stel deze en vragen over prijzen via onze offertedienst.
Voorbeelden zwemvijvers
Zoek je naast prijzen ook nog wat extra ideeën. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden van zwemvijvers.
Zwemvijver
In bovenstaand voorbeeld zijn de boorden strak afgelijnd door natuurstenen. Naast filterbeplanting kan je ook de boorden voorzien van mooie (water)planten. Het houten terras maakt de zwemvijver hier compleet en zo de ideale plek om tot rust te komen.
Je zwemvijver proper houden van algen, slib en plantenresten kan je door met een schepnet door het water en over de bodem te gaan. Een andere oplossing is een zwembadstofzuiger. Kies je voor een manuele stofzuiger, reken dan op een prijs tussen 15 en 200 euro (incl. btw). Elektrische zwembadstofzuigers kosten gemiddeld tussen de 80 en 3.000 euro (incl. btw)
Natuurlijke zwemvijver
Dit vijvertype hanteert een informele en natuurlijke vorm. In tegenstelling tot een zwemvijver staan de filterende planten gewoon in het zwembassin. De schuin opgebouwde wanden lopen via de natuurlijke vijverranden vlot over in de tuin. Afhankelijk van de ondergrond wordt wel of geen folie gebruikt.
Koivijver
Zwemmen tussen de vissen? Dat lukt perfect. Belangrijke voorwaarde is wel dat de vijver minimum 80 cm diep is. Aanvullend op de beplanting heb je een vijverpomp nodig om de waterkwaliteit optimaal te houden.