Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Bloemenweide aanleggen: Mogelijkheden en tips

Bloemen kunnen je tuin helemaal opfleuren en ze trekken allerlei nuttige insecten aan zoals vlinders hommels en bijen. Houd je van kleur en vind je het leuk om de natuur in volle bloei te zien, dan is een bloemenweide een echte aanrader. Een bloemenweide aanleggen is niet moeilijk en vergt weinig onderhoud.

bloemenweide modern huis

 

Soorten bloemenweide mengsels

Er zijn vele soorten bloemenweide mengsels te koop. Bij aanschaf ervan let je het beste op het soort grond (normale tuingrond, vochtige natte grond, schrale droge rond, enz.) en de standplaats. Verder kun je letten op het soort bloemen en hoe lang ze bloeien.

Als je meerdere jaren wil genieten van bloeiende planten dan kun je het beste kiezen voor een mengsel met uitsluitend vaste planten of een mengsel van vaste planten en één of tweejarige bloemensoorten. Ook de combinatie van gras met bloemen maakt een belangrijk verschil:

 

Bloemenweide met gras

Bij een weide hoort gras maar je kunt het gras in een bloemenweide vanzelfsprekend ook achterwege laten. Bij de keuze van het bloemenzaadmengsel moet je er wel rekening mee houden dat je niet iedere soort bloem in combinatie met gras kunt gebruiken. Grassen groeien nu eenmaal erg snel en ontnemen daarbij veel licht en voedsel van concurrerende planten.

Indien je een echte bloemenweide wil met gras dan zul je dus moeten kiezen voor bloemsoorten die van nature in grasland voorkomen. Er zijn talloze (wild)bloemmengsels te koop die je kunt combineren met graszaad. Meer hierover verderop dit artikel.

 

Bloemenweide zonder gras (bloemenakker)

De grond voor een bloemenweide zonder gras moet het liefst niet al te voedselrijk te zijn. Zelfs schrale grond, zonder al te veel voedingsstoffen volstaat maar dit is afhankelijk van het soort bloemen dat je wil gaan planten. Je hoeft dus in de regel geen bodemverbeteraar te gebruiken. Zware kleigronden zijn over het algemeen minder geschikt voor een bloemenakker. De grond moet wel goed doorlatend zijn en dat bereik je door de grond stevig om te spitten of te bewerken met een tuinfrees. Aangezien bloemen van zon houden, kies je voor het aanleggen van een bloemenweide met éénjarige bloemen het best voor een plaats in de volle zon.

 

Bijzaaien of natuurlijke bloemenweide?

Bij één of tweejarigen heb je gelijk al veel bloemen en veel kleur maar moet je ze na vier à vijf jaar opnieuw inzaaien. Er zijn ook speciale bijen- en vlindermengsels te koop die erg aantrekkelijk zijn voor insecten. Bekijk het aanbod bloemenweide zaad in de webshop.

 

 

Bloemenweide zaden

 

Wanneer bloemenweide zaaien?

Een bloemenweide kun je zowel in het voorjaar (midden maart tot juni) als in het najaar (eind augustus, midden oktober) inzaaien. Wanneer je in het najaar zaait kun je bij sommige eenjarige bloemen, zoals de klaproos, goede resultaten bereiken omdat de zaden dan door het temperatuurverschil (tussen dag en nacht) sneller ontkiemen. Welke periode het meest geschikt is staat op de verpakking van het bloemenmengsel vermeld.

 

TIP: Kies voor inheemse soorten!

De goedkopere zaadmengsels bestaan vaak uit éénjarige gecultiveerde bloemen en exoten. Je zult hier snel resultaat van hebben en zult er veel insecten mee aantrekken. Het nadeel ervan is dat insecten meer moeite moeten doen om de nectar uit deze bloemen te kunnen halen omdat het nu eenmaal geen inheemse soorten zijn.

Exoten zijn misschien wel mooi om te zien maar ze komen van nature niet in ons landschap voor. Ecologisch gezien kun je dus beter kiezen voor zadenmengsels die volledig bestaan uit inheemse bloemsoorten (uit Noord-Frankrijk, Benelux en West-Duitsland). Hiermee draag je bij aan het behoud van een aantal zeer belangrijke insectensoorten. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

 

 

Bloemenweide aanleggen: stappenplan

  1. Eerst zul je de bodem geschikt moeten maken. Het makkelijkst gaat dit met een bodemfrees maar als het slechts om een klein oppervlak gaat dan kun je de bodem ook met de hand omspitten.
  2. Verwijder wortels, stenen, onkruid en andere ongeregeldheden uit de bodem.
  3. Strooi het bloemenzaadmengsel volgens aanwijzing op de verpakking dun uit over de grond. Meestal heb je 1 gram zaad per m² nodig. Het is soms lastig om te zien waar het zaad terecht komt. Je kunt het om deze reden eventueel vermengen met wat wit zand (Rijnzand).
  4. Hark het zaadmengsel licht in de grond maar pas op dat de zaden niet volledig afgedekt worden. Ze zullen dan niet meer ontkiemen.
  5. Besproei de grond en houd de grond de eerste weken goed vochtig.

 

 

Hoe en wanneer bloemenweide maaien?

Wanneer en hoe vaak je een bloemenweide moet maaien hangt af van het zaadmengsel. We maken een onderscheid tussen eenjarige bloemen en vaste planten:

 

Bloemenweide met eenjarige bloemen maaien

Een bloemenweide met éénjarige bloeiers dien je slechts één keer per jaar te maaien. Je doet dat het beste in september of oktober. Je moet het maaisel niet gelijk opruimen maar één tot twee weken laten liggen zodat de zaden die zich nog in de plant bevinden er alsnog uit kunnen vallen. Na deze periode haal je het maaisel weg en spit je de grond oppervlakkig om. Je zaait hiermee dus in feite de grond opnieuw in en je zult dan het volgende jaar weer kunnen genieten van nieuwe bloemen. Wel moet je na drie à vier jaar gaan bijzaaien om ervoor te zorgen dat je een gezonde bloemenpopulatie blijft houden.

 

Bloemenweide met vaste planten maaien

Een bloemenweide met vaste planten dien je één a twee keer per jaar te maaien. Het beste doe je dit eind juni (begin juli) en een keer in september (begin oktober). Een net aangeplante weide met vaste planten dien je echter maar één keer in het najaar te maaien. Vanaf het tweede jaar kun je dan twee keer gaan maaien. Hoe vaak je moet maaien is mede afhankelijk van het soort bloemen. Sommige soorten hoeven slechts eens in de drie à vier jaar gemaaid te worden.

 

 

Belangrijk: Help de bijen!

Bijen, hommels en vlinders zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van planten. Ze bestuiven maar liefst 80% van onze gewassen en doen dat ook nog eens gratis en zonder te mopperen. Door het gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen maken we het werk van deze insecten er echter er niet makkelijker op en sterven hele bijenpopulaties uit. Verder zijn er door de industrialisering steeds meer bloemen uit het landschap verdwenen en kunnen de bijen die er nog zijn steeds minder voedsel vinden.

Door thuis een bloemenweide aan te leggen help je bijen om te overleven en beloon je deze harde werkers voor hun verrichte arbeid. Zonder bijen en andere insecten zouden wij zelf niet te eten hebben. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

 

 

3.5/5 - (13 stemmen)
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.5/5 - (13 stemmen)
Lees ook
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
Zelf tuin aanleggen
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
tuin bestraten
Tuin bestraten
tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
kantopsluiting hout
Kantopsluiting