Tuinplannen? Wij helpen jou.

Gazon aanleggen: stappenplan en weetjes

Een gazon aanleggen is niet moeilijk maar je moet er wel de tijd voor nemen en de juiste stappen volgen. Er zijn twee manieren waarop je een gazon kunt aanleggen: met zaad of met grasmatten. We leggen je beide methodes stap voor stap uit.

 

Gazon aanleggen met zaad of met grasmatten?

Wanneer je snel resultaat wil dan kun je het beste kiezen voor grasmatten. Veertien dagen na het leggen beschik je dan al over een dichte grasmat waar je over kunt lopen. Verder hoef je er ook niet bang voor te zijn dat de vogels er met het graszaad vandoor gaan of dat het gras niet gelijkmatig opkomt. Een gazon met grasmatten is wel een stuk duurder dan een gezaaid gazon. Voor kleine oppervlakken valt de prijs in de regel nog reuze mee maar bij grote gazons kun je op de kosten besparen door het in te zaaien.

 

Stappenplan gazon aanleggen met zaad

Een gazon aanleggen doe je het best in het voorjaar of in het najaar (april/mei of augustus/september). De grondtemperatuur moet voldoende hoog zijn (minimaal 10 tot 12 graden) omdat het zaad dan snel kan ontkiemen. Na het zaaien duurt het ongeveer twee tot drie weken voordat de eerste grassprietjes tevoorschijn komen. Voor een goed resultaat kun je het beste de volgende stappen volgen:

 

gazon-omspittenStap 1: omspitten en egaliseren

Spit de grond goed met de hand om (zeker twintig tot dertig centimeter diep) of gebruik een mechanische tuinfrees. Verwijder nauwkeurig eventueel achtergebleven onkruid, wortels en stenen. Oude graszoden kun je met een graszodensnijder verwijderen.

Breng een goede bodemverbeteraar (compost) aan. Hoeveel je gebruikt is afhankelijk van de conditie van de grond en het soort grond. Een goede gazonbodem ziet er zwart uit, is zanderig van structuur en is licht-zuur.

Egaliseer de bodem. Besteed hier voldoende tijd aan. Voor het beste resultaat gebruik je een tuinwals maar je kunt de grond ook aanstampen met je voeten.

 

 

gras-zaaienStap 2: zaaien

Na het voorbereiden van de grond kun je het gazon zaaien. Kies een dag uit met weinig tot geen wind. Indien de grond erg droog is kun je deze licht vochtig maken.

Strooi het gazonzaad één keer in de lengte en één keer in de breedte van het gazon. Op deze manier vergroot je de kans dat het zaad gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt.

Hark na het zaaien de bodem oppervlakkig aan. De zaadjes mogen daarbij niet te diep in het zand verdwijnen omdat ze dan verstikt raken onder een laag zand. Licht inharken is voldoende.

Om ervoor te zorgen dat het graszaad goed contact maakt met de grond is het nodig dat de grond goed aangedrukt wordt. Gebruik hiervoor een wals of loop met je voeten (vlak naast elkaar) over de grond.

 

gras maaienStap 3: sproeien en maaien

Na het zaaien moet je de grond direct goed natmaken met fijne sproeistraal. Let erop  dat de graszaadjes niet van hun plek worden gespoten.

Het is belangrijk dat de grond in de eerste periode na het zaaien niet uitdroogt. Je zult afhankelijk van de temperatuur 1 à 2 keer moeten sproeien! Na 2 tot 3 weken verschijnen de eerste grassprietjes.

Zodra het gras 10 centimeter hoog is kun je het voor de eerste keer gaan maaien. Maai tot 5 centimeter en ga in de periode hierna minder hoog maaien (tot drie a vier centimeter). Sproei regelmatig en voldoende.

 

 

 

Stappenplan gazon aanleggen met grasmatten

Grasmatten kun je het hele jaar door leggen maar het mag niet vriezen en ook bij snikheet weer kun je beter geen graszoden leggen. Leg grasmatten niet in een kletsnatte drassige bodem want dan bestaat het risico dat de wortels direct na het leggen al gaan rotten. Een gemiddeld vochtige bodem volstaat in de regel prima.

Uitgebreide informatie en voorbeelden over het plaatsen van grasmatten vind je hier.

 

Stap 1: bodem voorbereiden

Voor wat betreft het voorbereiden van de grond kun je dezelfde stappen aanhouden zoals je bij het zaaien van een gazon zou doen (zie stap 1 stappenplan gazon aanleggen met zaad).

 

Stap 2: grasmatten leggen

Grasmatten leggen in de tuin

• Probeer de matten zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen. Je kunt een dikke lat gebruiken en een rubber hamer om de matten tegen elkaar aan te kloppen.
• Zorg ervoor dat ‘de vleug’ van het gras in dezelfde richting staat. Dat staat netter.
• Leg de grasmatten in halfsteensverband.
• Na het leggen van alle matten moet het gras gewalst worden met een wals of met de voeten.


Stap 3: sproeien en maaien

graszoden maaienDirect na het aanleggen van het gazon moet je de matten gaan besproeien. Vergeet ook niet om de zijkanten van het gazon mee te nemen want deze verdrogen als eerste.

• Om de grasmatten goed vochtig te houden zul je zeker tien tot veertien dagen regelmatig moeten sproeien. Afhankelijk van de temperatuur buiten betekent dat twee tot drie keer per dag een sproeibeurt. De eerste periode na aanleg is cruciaal omdat de wortels in de grasmatten verder in de bodem moeten gaan groeien.
• Na veertien dagen kun je iets minder regelmatig gaan sproeien.
• Na ongeveer een week kun je de graszoden al voor de eerste keer maaien maar niet te kort! Je kunt dan geleidelijk wat korter gaan maaien.

 

2.7/5 - (12 stemmen)
 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
2.7/5 - (12 stemmen)
Lees ook
voorbeeld robotmaaier
Robotmaaier: info & prijzen
Gazon kalken
Gazon kalken: tips en tricks
Gazon zaaien: stappenplan en belangrijke weetjes
Prijs gazon aanleggen
Prijs gazon aanleggen
grasmatten leggen
Grasmatten leggen: Werkwijze en aandachtspunten
Mollen vangen
Mollen vangen en voorkomen
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
Gazon verticuteren
Gazon verticuteren: tips & tricks