Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mos in gazon: hoe aanpakken?

Voor veel gazonliefhebbers is mos een bron van irritatie, zeker wanneer het in grote getale vanuit het gras opduikt en met militaire precisie je hele gazon dreigt over te nemen. En vergis je niet, deze verovering kan erg snel gaan, want deze mosplantjes gaan uiterst effectief met hun voedselvoorraad om. Maar hoe houd je een dergelijke opmars nu tegen? In dit artikel kom je het te weten.

 

Oorzaken van mos: een ongelijke strijd

Mos is een uiterst effectieve groeier. Het groeit goed op zure bodems en kan vocht opslaan dat het in droge tijden weer kan benutten. Mos gedijt goed in verdichte bodems en verdraagt de schaduw ook prima. Gras daarentegen houdt juist van een lichtzure en zanderige bodem en heeft veel licht nodig om te groeien. Direct na de winter heeft mos al een groot voordeel ten opzichte van gras. De temperatuur van de bodem is dan nog vrij laag, het is relatief donker en het gazon is lekker vochtig. Het mos kan goed gaan groeien terwijl het gras eigenlijk nog in winterslaap is. Het is op deze manier een ongelijke maar zeker geen gewonnen strijd voor het mos, mits je de juiste strategie volgt.

 

mos in gazon

 

Mos in gazon effectief bestrijden

Mos kan je alleen effectief bestrijden door het zoveel mogelijk te verwijderen en het volledig uit te hongeren. En dat doe je best door je gras goed te onderhouden en te vertroetelen. Als het gras goed groeit, blijft er voor het mos niet voldoende voedsel en licht over en zal het snel de strijd verliezen van het snel groeiende gras. Goed onderhoud van het gazon is dus erg belangrijk en je doet dit door het gras op tijd te verticuteren, bemesten, kalken en beluchten.

 

verticuteren Verticuteren: uitkammen van het gras

In elk gazon ontstaat na verloop van tijd een viltlaag op de bodem, een dun laagje plantaardig materiaal dat voornamelijk bestaat uit grasmaaisel dat na het maaien achterblijft op het gazon. Deze viltlaag wordt steeds dikker en verstikt niet alleen de bodem, het is ook een goede voedingsbodem voor mos. Deze viltlaag verwijder je door het gras minstens eenmaal per jaar te verticuteren. Als je gazon in erg slechte staat is, kan je na het verticuteren soms wat kale plekken krijgen. Als je deze inzaait met een daarvoor geschikt graszaad, krijg je na enkele maanden een mosvrij gazon terug. Ga naar het artikel over verticuteren.

 

gazon kalken Kalken: ontzuren van de bodem

Mos groeit goed op zure grond en gras doet het juist goed op een lichtzure grond. Om het gazon onaantrekkelijk te maken voor mossen, zal je de pH-waarde van de grond dus wat moeten verhogen. Dit doe je best door het gazon direct na de winter (februari) te bestrooien met kalk. De bodem wordt er minder zuur door, wat goed is voor het gras. Hoeveel kalk je moet strooien hangt af van de pH-waarde van de grond. Als je een wat verwaarloosde zandbodem hebt, dan kan je ervan uitgaan dat de bodem aan de zure kant zal zijn. Bang zijn om te veel kalk te strooien is dan ook meestal niet nodig. Ga naar het artikel over kalken.

 

gazon bemesten Bemesten: laat het gras groeien!

Door het gazon regelmatig te bemesten zorg je ervoor dat het gras sneller kan groeien dan het mos. Het wordt dan een voedselconcurrent voor het mos. Bemesten doe je twee keer per jaar, nét voor de groeiperiodes. Dus één keer na het verticuteren in maart of april en één keer in juni of juli. Gebruik een organische meststof. Deze geeft zijn voedingsstoffen langzaam af aan de bodem en heeft een werking van ongeveer drie maanden. Als je het gazon ieder jaar consequent op deze manier bemest, dan zal je merken dat je nagenoeg geen last meer zult hebben van mossen. Ga naar het artikel over bemesten.

 

gazon beluchten Beluchten: draineren van het gazon

Mossen kunnen goed gedijen op dichtgeslagen bodems. Wanneer de grasbodem op bepaalde plekken dichtgeslagen is omdat er bijvoorbeeld erg veel over gelopen is, dan kan het soms nodig zijn om de grasmat (plaatselijk) te beluchten. Dit doe doe je met een prikrol of met ander gereedschap (bijvoorbeeld een riek) waarmee je gaatjes in de grond prikt. Na het beluchten kan het water weer goed wegvloeien en kunnen voedingsstoffen en zuurstof de wortels van de grasmat weer bereiken. Een dichtgeslagen gazon kan je herkennen aan een slechte groei van het gras en het moeilijk wegvloeien van water.

 

 

Chemische producten gebruiken?

Je gebruikt best geen chemische middelen tegen mos. Niet alleen werken mosdodende middelen slechts tijdelijk, ze zijn doorgaans ook niet te best voor het bodemleven. Veel van die middelen bevatten ijzersulfaat. Wanneer het mos hiermee in contact komt zal het afsterven en zwart worden. Je moet het dan wel nog uit het gras verwijderen en op termijn komt het gewoon weer terug. Er zijn nog andere middelen, maar die zijn behoorlijk duur en ook slechts beperkt effectief.

 

Tips voor bestrijding mos in gazon

Zoals je hebt kunnen lezen, komt een effectieve bestrijding van mos voornamelijk neer op regelmatig onderhoud van het gazon. Lees hier meer over een goed gazononderhoud.

Er zijn nog enkele tips die we je zeker niet willen onthouden:

Maai niet te kort! Je doet dan als het ware de gordijnen open voor het mos, waardoor het veel licht krijgt. Je houdt best een lengte van 3 centimeter aan voor een siergazon en 4 centimeter voor een speelgazon.
• Zorg dat de messen van je machine goed scherp zijn.
Verwijder na het maaien zoveel mogelijk maaisel dat is blijven liggen.
• Zijn er stukken gazon die voor het grootste deel van de dag in de schaduw liggen, overweeg dan om hier een graszaadmengsel te nemen dat speciaal geschikt is voor schaduwrijke omstandigheden.
• Zorg dat het gras in goede conditie is voor de winter.
Zaai open plekken gelijk opnieuw in.

 

Offertes voor tuinonderhoud ontvangen?

Kies voor een ervaren hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren hoveniers

 

 

1 reactie
3.5/5 - (4 stemmen)
  • aerden rik
    Sommige beweren dat het maaisel mag blijven liggen (mulchen)
    Beantwoorden
Lees ook
hoe gazon bemesten
Gazon bemesten: tips & tricks
Gazon verticuteren
Gazon verticuteren: tips & tricks
Gazon kalken
Gazon kalken: tips en tricks
Mollen vangen
Mollen vangen en voorkomen
Gazon zaaien: stappenplan en belangrijke weetjes
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
gazon egaliseren
Kunstgras leggen: stappenplan en prijs
robotmaaier
Robotmaaier: info & prijzen