Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Gazon verticuteren: tips & tricks

Om goed te kunnen groeien, heeft gras zuurstof, water en voedingsstoffen nodig. Door 2 keer per jaar je gazon te verticuteren, verlucht je het gras en kunnen de voedingsstoffen goed in de bodem doordringen. Maar hoe en wanneer moet je je gras verticuteren? Is het een goed idee om zelf te verticuteren of schakel je beter een tuinman in? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe verticuteren?
Hoe vaak en wanneer verticuteren?
Prijs verticuteren
Zelf verticuteren of tuinman?

 

 

Wat is verticuteren?

In ieder gazon vormt zich na verloop van tijd een viltlaag. Die bestaat uit afgestorven grasdeeltjes die na het maaien achterblijven op het gazon en uit mossen die daarop groeien. Deze viltlaag wordt steeds dikker, waardoor zuurstof, meststoffen en water niet meer in de bodem kunnen dringen. Je gazon verticuteren houdt in dat je met een verticuteermachine of een verticuteerhark de oude viltlaag uit het gras verwijdert. Zo is de grasmat weer goed doorlucht en kan het gras goed groeien.

TIP: op zoek naar een verticuteermachine of verticuteerhark? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop. Laat je liever je gras verticuteren door een ervaren tuinman? Je kan gratis offertes aanvragen en vergelijken bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

gras verticuteren

 

Hoe verticuteren?

Er zijn 2 manieren om je gazon te verticuteren: machinaal verticuteren of verticuteren met de hand. We zetten beide methodes kort op een rij:

  • Klein grasoppervlak = verticuteren met de hand: bij een klein gazon kan je gerust een verticuteerhark gebruiken. Die zijn niet duur in aanschaf en voldoen prima. Het kost vanzelfsprekend wel enige spierkracht om het gazon handmatig te verticuteren. Als dat geen bezwaar voor je is, heb je in principe geen elektrische verticuteermachine nodig.
  • Groter grasoppervlak = machinaal verticuteren: bij grotere gazons is een elektrische verticuteermachine zeker aangeraden. Niet alleen neemt het apparaat al het zware werk uit handen, maar het snijdt de bodem ook overal even diep in. Zo krijg je een mooi egaal resultaat.

BELANGRIJK: wil je een verticuteerhark of elektrische verticuteermachine kopen? Je vindt een uitgebreid overzicht in de webshop:

Ga naar de webshop

 

Enkele tips om vlot en correct je gras te verticuteren

  • 1 of 2 keer verticuteren: een gazon dat licht vervilt is, moet je slechts 1 keer verticuteren. Bij een sterk vervilt gazon verticuteer je best in 2 stappen: 1 keer in de lengte en 1 keer in de breedte (of schuin). Door te verticuteren in 2 richtingen, haal je het meeste mos uit het gazon en raakt de bodem goed verlucht. Daarna kan je het afval met een hark verwijderen.
  • Gazon bemesten na verticuteren: maak je geen zorgen over het uitzicht van de grasmat na de werkzaamheden. Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht.
  • Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad. Dat is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is om het gazon te doorzaaien na het verticuteren. Je strooit het simpelweg op de kale plekken en harkt het lichtjes in.
  • Snedediepte van 5 à 10 mm: hoe diep je moet verticuteren, is afhankelijk van de vervilting en de leeftijd van het gazon. Over het algemeen geldt een snedediepte van ongeveer 5 mm voor een redelijk verzorgd gazon. Verticuteer je het gras nog eens in de andere richting? Kies dan voor een iets grotere diepte, bv. 10 mm. Zorg ook voor scherpe messen en spuit de snijbladen na gebruik in met wat olie.
  • Niet bij pas aangelegd gazon: een pas aangelegd gazon mag je niet verticuteren. Dat kan pas na 3 jaar. Het wortelgestel van het grasveld is na deze periode pas stevig genoeg en voldoende vertakt om het verticuteren te kunnen verdragen.

 

Hoe vaak en wanneer verticuteren?

Gras kent 2 belangrijke groeiperiodes per jaar: april/mei en september/oktober. Je kan het beste nét voor deze periodes verticuteren omdat het gras zich dan goed kan herstellen. De beste periodes zijn dan ook: begin april en begin september.

En hoe vaak moet je je gras verticuteren? Minstens 1 keer per jaar, afhankelijk van de staat van het gazon.  Tweemaal per jaar is nog beter. Zo bereid je je gazon voor op de winter (verwijderen van mos dat in de zomer is aangegroeid). Je kan er ook voor kiezen om het gras in de herfstperiode een 2e keer te verticuteren, maar minder intenstief (bv. 1 keer in de lengterichting).

 

verticuteermachine

Prijsverschil doe-het-zelf vs. tuinman

De prijs voor het verticuteren van je gazon hangt vooral af van de oppervlakte van de grasmat. Daarnaast speelt natuurlijk ook de keuze om zelf te verticuteren of een tuinman in te schakelen een belangrijke rol:

 

1. Prijs zelf gras verticuteren (enkel materiaalkosten)

Van plan om zelf je gazon te verticuteren? Dan betaal je natuurlijk enkel het materiaal dat je nodig hebt. De kosten hangen af van hoe je je gras verticuteert: met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Elektrische verticuteermachine: vanaf 65 euro (incl. btw)
  • Verticuteerhark: vanaf 25 à 30 euro (incl. btw)

TIP: ben je op zoek naar een kwalitatieve verticuteermachine? Bekijk meer dan 100 machinale en handmatige toestellen in de webshop!

 

2. Prijs gras laten verticuteren (arbeidskosten tuinman)

Laat je liever je gazon verticuteren door een professionele tuinman? Dan betaal je naast de gebruikte meststoffen, graszaad, herbiciden, … ook zijn arbeidskosten. Hoe groter je gazon, hoe lager de prijs per m². Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Gazon kleiner dan 100 m²: ongeveer 1,25 euro per m² voor verticuteren in 1 richting (incl. btw)
  • Gazon groter dan 100 : ongeveer 1 euro per m² voor verticuteren in 1 richting (incl. btw)

Let op, sommige tuinmannen vertrekken vanuit een minimale oppervlakte van 100 m², ook al is je gazon kleiner. Kortom, is je gazon 80 m² groot? Dan zullen sommige tuinmannen 125 euro (100 x 1,25) aanrekenen om je gazon te verticuteren. Niet elke tuinman werkt echter op deze manier. 

TIP: de prijzen voor het verticuteren van je gazon kunnen dus variëren van tuinman tot tuinman. Wil je gericht tarieven, werkwijzen, verplaatsingskosten, … vergelijken? Vraag dan zeker offertes aan bij 2 à 3 tuinmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Zelf verticuteren of tuinman inschakelen?

Je kan natuurlijk zelf je gras verticuteren, maar ook een ervaren tuinman inschakelen is een mogelijkheid. We overlopen kort beide opties:

 

1. Zelf gras verticuteren

Beschik je over een kwalitatieve verticuteermachine of verticuteerhark? Dan kan je natuurlijk zelf je gazon verticuteren. Hou gewoon rekening met enkele belangrijke aandachtspunten: wanneer verticuteren, de juiste snedediepte, gazon doorzaaien en bemesten na verticuteren, … (meer info lees je hogerop in het artikel).

 

2. Gras laten verticuteren door tuinman

Heb je geen groene vingers? Zie je ertegenop of heb je te weinig tijd om je gazon te verticuteren? Dan kan je deze klus uiteraard ook uitbesteden aan een professionele tuinman. Zo ben je namelijk zeker van:

  • Correcte uitvoering: een tuinman verticuteert je gazon volgens de regels van de kunst. Bovendien zorgt hij ook voor de bemesting en het doorzaaien op eventuele kale plekken. Zo kan je genieten van een goed ademende, groene grasmat in topvorm.
  • Kwalitatieve machines: als je een vakman inschakelt, moet je zelf geen verticuteermachine kopen. Tuinmannen werken bovendien enkel met erg kwalitatieve machines. Zo krijg je gegarandeerd ook een kwaliteitsvol eindresultaat.
  • Tuin ook zomerklaar maken: naast het verticuteren kan de tuinman je tuin natuurlijk ook helemaal zomerklaar maken. Denk bv. aan een snoeibeurt van je hagen, planten en bomen, boomschors aanvullen, groene aanslag van je terras verwijderen, …
  • Nieuwe planten, bloemen, …: wil je graag je tuin verder verfraaien met nieuwe bloemen, planten, …? Een tuinman geeft je graag suggesties op maat van jouw tuin en kan ook zorgen voor de beplanting zelf.

 

4.1/5 - (10 stemmen)
 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
10 reacties
4.1/5 - (10 stemmen)
  • Lieven Vanhecke
    Moet je het gras eerst maaien als je wil verticuteren?
    Beantwoorden
    • Buldit
      Het is inderdaad aanbevolen om eerst je gras te maaien tot een hoogte van 2 à 3 centimeter. Zo is het gras zeker voldoende droog en zal je verticuteermachine niet vastlopen.
      Beantwoorden
  • Koen
    Ik doe het nu zaterdag wel al in juni en hoop om weer mooi gras te hebben na het bijzaaien tegen volgend jaar. Bedankt voor de tips.
    Beantwoorden
  • Mich
    Ik heb mijn gazon heel lichtjes geverticuleerd. Vorig jaar is het gazon 3 x verbrand door de hitte en zat het gras los. Zou de oorzaak hiervan het verticuteren zijn?
    Beantwoorden
    • Buldit
      De laatste jaren zijn uitzonderlijk droog geweest. Het gras krijgt sowieso dus al veel te verduren. Er zijn echter nog veel andere factoren die de oorzaak kunnen zijn (type grond, grassoort, aantal uren zon,...). Ik zou je aanraden om de volgende keer je gras tijdig te vetten zodat het goed kan groeien en inwortelen.
      Beantwoorden
  • Pasdcal
    kan je het gras ook verticuteren bij vochtig weer?
    Beantwoorden
  • HERMAN
    Zeer leuk geschreven en begrijpelijk. Ga ik zeker toepassen THX
    Beantwoorden
  • Waterschoot
    Wat doe ik eerst? Verticulteren en dan kalken?
    Beantwoorden
  • aenspeck
    Heb voor de eerste maal mijn gras geverticuleerd en heb mij verschoten hoeveel uit de bodem kwam Dank zij Jullie tips die mij hierbij goed geholpen hebben ben ik tevreden over het resultaat
    Beantwoorden
  • Arie Harinck
    Heel goede en eenvoudige uitleg. Kan ik wat mee.
    Beantwoorden
Lees ook
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
grasmatten leggen
Grasmatten leggen: Werkwijze en aandachtspunten
Prijs gazon aanleggen
Prijs gazon aanleggen
gazon egaliseren
Kunstgras leggen: stappenplan en prijs
grasmachine kopen
Grasmaaier kopen: soorten en prijzen
Mollen vangen
Mollen vangen en voorkomen
hoe gazon bemesten
Gazon bemesten: tips & tricks
mos in gazon
Mos in gazon: hoe aanpakken?