Tuinplannen? Wij helpen jou.

Gazon verticuteren: tips & tricks

Om goed te kunnen groeien heeft gras zuurstof, water en voedingsstoffen nodig. Door het gazon tweemaal per jaar te verticuteren zorg je ervoor dat het gras goed verlucht wordt en dat de voedingsstoffen goed in de bodem kunnen doordringen. We leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen en welke periode van het jaar hiervoor het meest geschikt is.

Ga naar de webshop

 

Wat is verticuteren?

In ieder gazon gaat zich naar verloop van tijd een viltlaag in de grasmat vormen. Deze viltlaag bestaat uit afgestorven grasdeeltjes die na het maaien zijn achtergebleven op het gazon en uit mossen die hierop gaan groeien. Deze viltlaag wordt op termijn steeds dikker waardoor zuurstof, meststoffen en water niet meer in de bodem kunnen dringen. Het gazon wordt zo verstikt en zal, wanneer je er niets aan doet, geel gaan kleuren en uiteindelijk afsterven. Je houdt dan meer mos over dan gras. Verticuteren houdt in dat je op mechanische wijze (met een verticuteerhark of machine) de oude viltlaag uit het gras gaat verwijderen. De grasmat raakt hierdoor goed doorlucht zodat het weer voedingsstoffen kan opnemen en kan gaan groeien.

 

verticuteren gazon septemberMet de hand of machinaal verticuteren?

Er zijn twee manieren om het gazon te verticuteren: met de hand of machinaal. Wanneer je slechts een klein grasoppervlak hebt kun je een verticuteerhark gebruiken. Ze zijn niet duur in aanschaf en voldoen in de regel prima. Het kost vanzelfsprekend wel enige spierkracht om het gazon handmatig te verticuteren maar wanneer dit geen bezwaar voor je is heb je in principe geen machine nodig. Een verticuteermachine is echter wel aan te raden, zeker bij wat grotere grasoppervlakken. Niet alleen neemt het apparaat al het zware werk uit handen, maar het snijdt de bodem ook overal even diep in waardoor je een mooi egaal resultaat krijgt. Handmatige of machinale verticuteermachine kopen?
Bekijk hier het volledige aanbod in de webshop.

 

Wanneer en hoe vaak verticuteren?

Gras kent twee belangrijke groeiperiodes per jaar: april/mei en september/oktober. Je kunt het beste nét voor deze periodes gaan verticuteren omdat het gras zich dan goed kan herstellen. De beste periode is dan ook: april en begin september/oktober.

Afhankelijk van de conditie van het gazon, minimaal één keer per jaar. Tweemaal per jaar is nog beter. Het gazon wordt op die manier voorbereid op de winter. Zo wordt het mos dat in de zomerperiode is aangegroeid weer netjes verwijderd. Je kunt er ook voor kiezen om het gras in de herfstperiode een 2e keer te verticuteren, maar wel iets minder intensief. Bijvoorbeeld één maal in de lengterichting.

 

hoe-verticuteren

Hoe moet je een gazon verticuteren?

Een gazon dat licht vervilt is hoe je slechts één maal te verticuteren. Bij een sterk vervilt gazon zul je het in twee stappen moeten doen: één maal verticuteren in de lengte en één maal in de breedte (of schuin). Door te verticuteren in twee richtingen haal je het meeste mos uit het gazon en raakt de bodem goed verlucht. Na het verticuteren kun je het afval met een hark verwijderen. Je zult nog verbaasd zijn hoeveel mos er tussen het gras uitkomt. Maak je geen zorgen over het uitzicht van de grasmat. Deze zal er na behandeling wat gehavend uitzien en kan kale plekken vertonen maar dit is slechts tijdelijk. Zeker wanneer je het gazon na het verticuteren gaat bemesten en doorzaaien zie je na enkele weken al resultaat.
Tips om je gazon te bemesten vind je hier.

Hoe diep je moet verticuteren is afhankelijk van de mate van vervilting en de leeftijd van het gazon. Over het algemeen geldt een snedediepte van ca. 5 mm voor een redelijk verzorgd gazon. Vervolgens kan je het gazon nog eens verticuteren, maar dan in de andere richting. Kies dan voor een iets grotere diepte, bijvoorbeeld 10 mm. In de handleiding van de verticuteermachine vind je altijd wel tabellen waaruit je de juiste diepte kunt afleiden. Zorg voor scherpe messen en spuit de snijbladen na gebruik in met wat olie.

 

 

Verticuteermachine kopen

Ben je op zoek naar een kwalitatieve verticuteermachine? Bekijk meer dan 100 machinale en handmatige toestellen in de webshop!

Ga naar de webshop

 

Na het verticuteren: bemesten en doorzaaien

Door het gazon direct te bemesten na het verticuteren bevorder je een vlot herstel en zul je na enkele weken al gaan zien dat het gazon weer netjes gaat dichtgroeien. Mochten er kale plekken in het gazon zijn ontstaan dan kun je deze het beste direct inzaaien met een herstelgraszaad. Dit is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is voor het doorzaaien van het gazon na verticteren. Je strooit het simpelweg op de kale plekken en harkt het lichtjes in. Je dient het grondoppervlak de eerste periode goed vochtig te houden. Doorzaaien doe je het beste bij een grondtemperatuur van minimaal 10 graden Celsius. Bij lagere temperaturen zal het zaad niet of niet snel genoeg ontkiemen.

 

Nog enkele praktische tips

 • Een pas gelegd gazon mag niet geverticuteerd worden. Dit mag pas na drie jaar. Het wortelgestel van het grasveld is na deze periode pas stevig genoeg en voldoende vertakt om het verticuteren te kunnen verdragen.
 • Mos groeit goed op plaatsen waar veel schaduw is. Heb je struiken en bomen in de tuin die zorgen voor schaduwplekken op het gazon? Overweeg dan om wat takken weg te snoeien.

 

Wanneer gazon verticuteren

 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
10 reacties
 • Lieven Vanhecke

  Moet je het gras eerst maaien als je wil verticuteren?

  Beantwoorden
  • Buldit

   Het is inderdaad aanbevolen om eerst je gras te maaien tot een hoogte van 2 à 3 centimeter. Zo is het gras zeker voldoende droog en zal je verticuteermachine niet vastlopen.

   Beantwoorden
 • Koen

  Ik doe het nu zaterdag wel al in juni en hoop om weer mooi gras te hebben na het bijzaaien tegen volgend jaar. Bedankt voor de tips.

  Beantwoorden
 • Mich

  Ik heb mijn gazon heel lichtjes geverticuleerd. Vorig jaar is het gazon 3 x verbrand door de hitte en zat het gras los. Zou de oorzaak hiervan het verticuteren zijn?

  Beantwoorden
  • Buldit

   De laatste jaren zijn uitzonderlijk droog geweest. Het gras krijgt sowieso dus al veel te verduren. Er zijn echter nog veel andere factoren die de oorzaak kunnen zijn (type grond, grassoort, aantal uren zon,…). Ik zou je aanraden om de volgende keer je gras tijdig te vetten zodat het goed kan groeien en inwortelen.

   Beantwoorden
 • Pasdcal

  kan je het gras ook verticuteren bij vochtig weer?

  Beantwoorden
 • HERMAN

  Zeer leuk geschreven en begrijpelijk.
  Ga ik zeker toepassen THX

  Beantwoorden
 • Waterschoot

  Wat doe ik eerst? Verticulteren en dan kalken?

  Beantwoorden
 • aenspeck

  Heb voor de eerste maal mijn gras geverticuleerd en heb mij verschoten hoeveel uit de bodem kwam
  Dank zij Jullie tips die mij hierbij goed geholpen hebben ben ik tevreden over het resultaat

  Beantwoorden
 • Arie Harinck

  Heel goede en eenvoudige uitleg. Kan ik wat mee.

  Beantwoorden
Lees ook
Gazon kalken
Gazon kalken: tips en tricks
mos in gazon
Mos in gazon: hoe aanpakken?
stappenplan gazon aanleggen
Gazon aanleggen: stappenplan en weetjes
Gazon zaaien: stappenplan en belangrijke weetjes
grasmatten leggen
Grasmatten leggen: Werkwijze en aandachtspunten
kunstgras aanleggen
Kunstgras leggen: stappenplan en prijs
hoe gazon bemesten
Gazon bemesten: tips & tricks
grasmachine kopen
Grasmaaier kopen: soorten en prijzen
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
voorbeeld robotmaaier
Robotmaaier: info & prijzen