Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Prijs gazon aanleggen

Wat is de prijs om een nieuw gazon aan te leggen? Wil je graag gras inzaaien of overweeg je grasmatten? We bespreken voor alle mogelijkheden de richtprijs en gaan dieper in op de prijsbepalers. Bovendien geven we ook mee hoe je het beste offertes met elkaar vergelijkt. Zo kan je een weloverwogen keuze maken.

Ga snel naar:
Prijsbepalers gazon aanleggen
Prijs doe-het-zelf vs. tuinman
Tips om offertes te vergelijken

Offertes aanvragen

 

Gazon aanleggen prijs

Voor het inzaaien van gras betaal je gemiddeld € 5 per m² (incl. btw & arbeidskosten). Het leggen van graszoden is iets duurder. Hiervoor betaal je tussen de € 8 à 11 per m² (incl. btw & arbeidskosten). Hieronder gaan we gedetailleerder in op enkele prijsbepalers. Zo krijg je een beter beeld van het totale kostenplaatje voor het aanleggen van een gazon.

TIP: maak gebruik van onze gratis offerteservice om offertes van tuinmannen actief in jouw buurt te ontvangen. Start jouw aanvraag hier.

 

Gazon aanleggen: prijsbepalers

Welke factoren bepalen mee de totaalprijs voor de aanleg van jouw gazon? We zetten de belangrijkste prijsbepalers op een rij:

 

1) Voorbereidende werken

De aanleg van een gazon begint met enkele voorbereidende werken. Om welke mogelijke klussen gaat het precies? Een kort overzicht:

 • Verwijderen oude begroeiing: de aanleg van een gazon begint met het verwijderen van de oude begroeiing. Daarna volgt het omspitten van de aarde.
 • Analyse van de bodem: op basis van deze informatie weet de vakman of hij nog moet kalken of bemesten om een optimale voedingsbodem te creëren voor het gras.
 • Drainagesysteem aanleggen: heb je last van plasvorming? Leg dan een drainagesysteem onder het grasveld. Dit is een speciale draineerslang die in lussen in een zand- of grindbed in de bodem wordt aangebracht. Dit zorgt voor een betere afwatering.
 • Verhogen van de tuin: werkte het vorige drainagesysteem niet zo goed? Of heb je er gewoon geen? Dan kan je de tuin laten verhogen. Dat kan natuurlijk ook om louter esthetische redenen.
 • Mollennet ingraven: een mollennet is een milieu- en diervriendelijke manier om mollen uit de tuin te weren. Het bevindt zich ongeveer 10 à 15 cm onder het gazon. De aanwezigheid van zo’n net alarmeert de mollen waardoor ze snel andere oorden opzoeken.
 • Tuin egaliseren: wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het noodzakelijk om de tuin te egaliseren om problemen als verzakkingen te voorkomen. Dit is de laatste stap voor het inzaaien van het graszaad.

TIP: je kan eventueel enkele van deze werken zelf uitvoeren. Zo bespaar je op de uiteindelijke kostprijs van de (her)aanleg van je gazon. Je kan bv. zelf het oude gazon omspitten of het onkruid verwijderen.

 

2) Gras inzaaien of graszoden leggen?

Voor de realisatie van jouw nieuwe gazon kan je kiezen tussen het inzaaien van graszaadjes of het plaatsen van graszoden:

 • Gras zaaien: dit is goedkoper dan het plaatsen van graszoden. Je kan kiezen uit verschillende grassoorten (speel- of sportgras, siergras, …). Let op: na het zaaien van het gras kan je je gazon 2 tot 3 maanden niet gebruiken. Bovendien moet je de zaadjes vochtig genoeg houden om ze te doen ontkiemen en ze rustig te laten groeien.
 • Graszoden plaatsen: dit is sneller, maar duurder dan gras zaaien. Na 2 à 3 weken kan je de graszoden al belopen. Bovendien kan je grasmatten bijna het hele jaar door laten leggen. Daarnaast zijn ze ook minder vatbaar voor onkruidgroei.

 

3) Totale oppervlakte van het gazon

Het is logisch dat ook de totale oppervlakte van het aan te leggen gazon bepalend is voor de totale kostprijs. Hoe groter de te bewerken oppervlakte, hoe meer materialen je nodig hebt en des te hoger de eindprijs.

Belangrijk: laat je de werken door een tuinaannemer uitvoeren? Dan is de kans groot dat hij een grote hoeveelheid materialen aan een lagere prijs kan inkopen. Zo is de eenheidsprijs voor grasmatten voor een grote oppervlakte lager.

 

4) Uurtarief van de vakman & bijkomende kosten

Het uurtarief van een tuinman bepaalt uiteindelijk het grootste deel van de kostprijs. Je mag rekenen op een tarief dat schommelt tussen de € 30 à € 50 per uur (incl. btw).

Bovendien blijft het daar vaak niet bij. In het algemeen rekenen vakmannen ook vervoerskosten aan. Soms staat ook een bijkomende huurkost van werkmateriaal op de eindafrekening. Vandaar dat we graag nogmaals benadrukken dat je beter meerdere offertes van tuinaannemers met elkaar vergelijkt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 

Alternatief: kunstgras plaatsen

Zie je de zorg voor een echt gazon helemaal niet zitten? Of wil je gewoon een gazon dat er altijd groen uitziet? Dan kan je opteren voor kunstgras. De plaatsing is wel geen sinecure: de matten moeten nauwkeurig geplaatst en verlijmd worden om een mooi eindresultaat te bekomen. Ze zijn ook vrij duur. Je betaalt gemiddeld tussen de € 10 à € 45 per m² (incl. btw, excl. plaatsingskosten).

TIP: een tuinaannemer geeft je graag uitleg op maat over de mogelijkheden voor de aanleg van je gazon. Contacteer gratis en vrijblijvend professionals via onze offertedienst.

 

 

Prijs gazon aanleggen

Prijsverschil doe-het-zelf vs. tuinman

De prijs voor het aanleggen van een gazon hangt in grote mate af van de keuze om de klus zelf te doen of uit te besteden aan een tuinman. Beide mogelijkheden in een notendop:

 

1. Prijs gazon zelf aanleggen (enkel materiaal)

Van plan om zelf je gazon aan te leggen? Dan betaal je enkel voor je materiaal. Maar is het mogelijk om zelf een gazon aan te leggen? Als je groene vingers hebt, kan dat zeker. Vooral als het graat om gras inzaaien. Al vereist deze taak wel een flinke hoeveelheid geduld en enige handigheid.

 

2. Prijs gazon laten aanleggen (materiaal + arbeidskosten)

Kies je voor een tuinaannemer? Dan betaal je ook de arbeidskosten en zal de prijs voor het aanleggen van je gazon iets hoger liggen. Je mag rekenen op gemiddeld € 5 per m² (incl. btw & arbeidskosten) voor het inzaaien van gras. Voor het plaatsen van graszoden betaal je € 8 à 11 per m² (incl. btw & arbeidskosten).

Met een tuinman ben je ook zeker van een correcte aanleg van je gazon. Hij beschikt over de nodige ervaring en het juiste gereedschap om van deze klus een succes te maken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij tuinaannemers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Gazon aanleggen prijs

Tips om prijsoffertes te vergelijken

Wil je een beter beeld van de verschillende kostenposten (materiaal, arbeidskosten, vervoerskosten, …) voor de aanleg van je gazon? Vergelijk dan zeker verschillende offertes van vakmannen actief in je buurt. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat is wel en niet inbegrepen in de prijs en wat kan eventueel nog extra aangerekend worden?
 • Is het een offerte met een totaalprijs of uurprijs?
 • Wat is de uitvoeringstermijn van de verschillende offertes?
 • Is de prijs exclusief of inclusief btw?
 • Wat is de geldigheidsduur van de offerte?
 • Beschrijft de offerte absolute werkuren of kunnen die nog onderhevig zijn aan veranderingen?
 • Hoe lang heb je garantie op het geleverde werk of de materialen?

Zet voor jezelf al deze elementen op een rijtje. Uiteindelijk bepaal jij wie er wel of niet het werk komt uitvoeren op basis van de criteria die jij belangrijk vindt. Offertes op maat ontvangen? Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Beoordeel dit artikel
 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
grasmatten leggen
Grasmatten leggen: Werkwijze en aandachtspunten
hoe gazon bemesten
Gazon bemesten: tips & tricks
grasmachine kopen
Grasmaaier kopen: soorten en prijzen
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
gazon egaliseren
Kunstgras leggen: stappenplan en prijs
mos in gazon
Mos in gazon: hoe aanpakken?
Gazon kalken
Gazon kalken: tips en tricks
Mollen vangen
Mollen vangen en voorkomen