Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Gazon zaaien: stappenplan en belangrijke weetjes

Een gazon zaaien is geen moeilijk klusje, maar om een perfecte grasmat te maken, moet je wel rekening houden met enkele aandachtspuntjes. We leggen je stapsgewijs uit hoe je het beste een gazon kunt zaaien en hoe je het gras vervolgens moet onderhouden.

Ga snel naar:
Wanneer gras zaaien?
Hoe moet je gras zaaien?
Welke grassoort kopen?
Gras zaaien of grasmatten plaatsen?

Ga naar de webshop

Wanneer gras zaaien?

De beste periode om een gazon te zaaien is een periode waarin de grond voldoende vochtig en redelijk opgewarmd is. In ons klimaat is dat meestal in het voorjaar (april/mei) en in het najaar (augustus / september). Het mag echter niet te warm zijn, dus ga niet zaaien wanneer er een hete droge periode wordt verwacht.

Een vochtige opgewarmde bodem is een vereiste voor een snelle ontkieming van het zaad. Graszaad ontkiemt, afhankelijk van de grassoort, het beste bij bodemtemperaturen vanaf 10 tot 12 graden. Hoe optimaler de omstandigheden, hoe minder kans dat er onkruid tussen het gras groeit. Welke soorten gras geschikt zijn volgens jouw gebruik vind je verderop dit artikel.

Werkwijze gras zaaien

Wil je een perfect groen grastapijt dan is de voorbereiding en nazorg van het zaaiproces minstens even belangrijk dan het zaaien zelf. Een overzicht:

 

Stap 1: Bodem voorbereiden

gazon voorbereiden
Voordat je het gras kunt zaaien, zul je eerst de bodem flink moeten omspitten (20-30 cm diep) en egaliseren. Je kunt dit met de hand doen of met een tuinfrees. Een tuinfrees is superhandig, zeker voor de wat grotere gazons. Met een tuinfrees zorg je ervoor dat de grond snel en zonder al te veel inspanning goed doorlucht wordt. Let op dat je vooraf al het onkruid uit de bodem verwijderd. dit gaat doen wel.

Eens de grond vrij van onkruid is kan grondverbeteraar (compost) toegevoegd worden. Nadat deze gemengd is kan de grond nauwkeurig geëgaliseerd worden met een wals om de grond weer stevig te maken. Eens de grond mooi vlak is moet de toplaag lichtjes opgeharkt worden zodat het graszaad zich kan nestelen in de aarde.

 

 

Stap 2: Zaaien van gras

Nadat de bodem gereed is gemaakt kun je beginnen met zaaien. Doe dit op een dag dat het niet waait anders waait het graszaad tijdens het uitstrooien alle kanten op. Is de grond erg droog? Maak hem dan eerst wat vochtig met een tuinsproeier.

gazon zaaien

  • Strooi het graszaad gelijkmatig uit over de grond. Je kunt dit eventueel in twee stappen doen: één keer in de lengte, en één keer in de breedte van het   gazon. Door het in twee stappen te doen vergroot je de kans dat het zaad gelijkmatig over de grond verdeeld wordt.
  • Hark het graszaad lichtjes in de bodem maar niet te diep anders wordt het zaad verstikt door de aarde en zal het niet goed ontkiemen.
  • Wals de grond nu lichtjes aan of loop er systematisch over zodat de zaadjes goed contact maken met de grond.
  • Sproei de aarde direct goed nat met een fijne waterstraal. De grond moet als het ware rustig beregend worden zonder dat de zaadjes daarbij van hun plek gespoten worden.

 

Tip: Vogels afschrikken

Vogels zijn gek van graszaad. Om diefstal te voorkomen kan je een fijnmazig net op houten paaltjes spannen. Wat je ook kunt doen is een voederhuisje vlakbij het gazon neerzetten en daar voldoende zaad in doen. De vogels zullen voor de makkelijkste weg kiezen en het graszaad op de grond met rust laten maar helemaal voorkomen kun je het natuurlijk niet.

Tegenwoordig bestaat er ook gekleurd graszaad. Het zaad wordt dan in een onaantrekkelijk kleur gestopt dat vogels afschrikt. Deze kleurstof is volledig natuurlijk en milieuvriendelijk.

 

 

Stap 3: Na het zaaien

In de periode na het zaaien moet je absoluut voorkomen dat de grond gaat uitdrogen! Je zult het dus regelmatig moeten sproeien. Afhankelijk van de bodemtemperatuur duurt het gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen.

na zaaien gazon

  • Zodra het gras een hoogte heeft van 8-10 centimeter mag je het voor de eerste keer gaan maaien.
  • Maai het gras de eerste twee tot drie keer niet korter dan 4-5 centimeter en ga pas hierná in stappen korter maaien.
  • Besproei het gras regelmatig maar maak het niet drijfnat! Sproei niet vaak een beetje, want dan dringt het water niet voldoende diep door in het gras. Sproei liever wat minder vaak maar dan wel voldoende. Gebruik bij voorkeur een mechanische sproeier voor een gelijkmatige bewatering van het gazon.
  • Verticuteren is de eerste drie jaar uit den boze! Het wortelgestel van een jong gazon is nog niet voldoende vertakt en daarmee ongeschikt voor verticuteren.
  • Loop in de beginperiode niet over het gras zodat het jonge, broze gras niet kapot gaat.

 

Soorten gras: Welk zaad kopen voor je gazon?

Er zijn in de handel verschillende soorten graszaad te koop. Welke soort je het beste kiest hangt voornamelijk af van de mate van belasting. Ga je veel over het gras lopen, of erop spelen en sporten of zal het gras niet veel belopen worden? Daarnaast is ook de vochtigheid en de samenstelling van de grond van belang.

 

Sportgazon / speelgazon

In de meeste gevallen ben je het beste uit met een graszaad voor een speelgazon (sportgazon), zeker wanneer je kinderen of honden hebt. Dit is een mengsel van verschillende graszaden die elk hun specifieke eigenschappen hebben. Tezamen vormen de verschillende grassoorten een sterke en dichtbegroeide grasmat die geschikt is om op te lopen, spelen en te sporten.

 

Schaduwgazon

Voor een gazon dat vooral in de schaduw ligt kun je beter schaduwgazonzaad kiezen. Dit is een mengsel van grassoorten die goed in schaduwrijke omstandigheden groeien.zon kies je het beste wanneer het gras niet al te intensief belopen zal worden. Het kan goed tegen droge omstandigheden en verdraagt de schaduw in het algemeen ook goed.

 

Traaggroeiend gras

Wil je jouw gazon zo weinig mogelijk maaien, dan kan je ook traaggroeiend graszaad kopen. Dit is ideaal voor grasperken die weinig belopen worden. Nadeel van traaggroeiend gras is dat het in drogere periodes minder snel hersteld en dat er sneller onkruid kan tussen groeien. Sinds de komst van robotmaaiers is traaggroeiend gras dan ook geen must meer. Je kiest dus beter voor een sneller groeiende grassoort voor een frisgroen gazon.

 

Reparatie graszaad (voor doorzaaien)

Een reparatie graszaad is speciaal bedoeld om het gazon na het verticuteren door te zaaien. Het zaadmengsel bestaat in de regel uit gecoate graszaden die snel ontkiemen.

 

Bekijk alle graszaden in de webshop

 

Gras zaaien of grasmatten leggen?

verschil graszoden en gazon In plaats van een gazon te zaaien kun je ook graszoden leggen. Met grasmatten beschik je in no-time over een perfect gazon waar je na enkele weken al overheen kunt lopen. Daarbij komt dat je niet bang hoeft te zijn voor vogels die van je graszaad gaan snoepen. Een ander voordeel van grasmatten is dat je ze gedurende het hele jaar kunt leggen.

Heb je geduld en wil je op goedkope manier een gazon aanleggen, gebruik dan graszaad. Wil je met minimale inspanning een snel resultaat, leg dan grasmatten!

Meer info en prijzen van grasmatten vind je hier.

 

 

4/5 - (5 stemmen)
 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
2 reacties
4/5 - (5 stemmen)
  • Tassaert geert
    Ik heb mooi groen gras maar het is heel dun. Wat moet je doen om gras dikker te maken?
    Beantwoorden
    • Buldit
      Om je gras dikker en voller te maken kan je het <a href="https://www.tuinweb.nl/gazon-bemesten/">gras bemesten</a>. Als het gazon te dun bezaait is kan je het ook voller maken door reparatie graszaad te zaaien.
      Beantwoorden
Lees ook
grasmatten leggen
Grasmatten leggen: Werkwijze en aandachtspunten
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
Mollen vangen
Mollen vangen en voorkomen
hoe gazon bemesten
Gazon bemesten: tips & tricks
gazon egaliseren
Kunstgras leggen: stappenplan en prijs
mos in gazon
Mos in gazon: hoe aanpakken?
grasmachine kopen
Grasmaaier kopen: soorten en prijzen
robotmaaier
Robotmaaier: info & prijzen