Gazon bemesten: tips & tricks
Het gras is altijd groener aan de overkant. Wanneer je het gazon van de buren bekijkt, denk je misschien: hoe doen ze dat toch? Het is eenvoudiger dan het lijkt. De sleutelfactoren tot een groener gazon zijn de juiste bemesting en regelmatig onderhoud. Hoe en wanneer je een gazon moet bemesten ontdek je hier.
Soorten gazonmest
In gazonmest en in andere soorten plantenmest zitten altijd drie basisstoffen: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Elke plant heeft minstens deze drie voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien.
Wanneer je in de winkel een gazonmest gaat kopen, zul je altijd de term NPK tegenkomen met een daarbij behorend cijfer. Bijvoorbeeld NPK 9-4-7. Hiermee bedoelt men dat de meststof bestaat uit 9% stikstof, 4% fosfor en 7% kalium. De verhoudingen tussen deze stoffen zijn per gazonmest verschillend.
Voor een gazon met veel onkruid is het handig dat er wat meer fosfor in de meststof zit zodat het wortelgestel extra ondersteund wordt. Bij speciale najaarsmest (8-4-15) zie je vooral een hoge concentratie kalium om het gras extra goed te beschermen tegen vorst in de winter.
• Stikstof (N): is vooral nodig voor de bovengrondse delen, vorming van bladgroen en vorming van eiwitten.
• Fosfor (P): is nodig voor een sterke wortelgroei.
• Kalium (K): kalium is nodig voor de ontwikkeling van de celwanden van het gras, de aanmaak van suikers en voor de stevigheid van het gras.
In gazonmest zitten nog veel meer stoffen en sporenelementen die een gezonde groei bevorderen. Denk aan magnesium, ijzer en calcium. Deze stoffen zijn vooral belangrijk om vergeling van het gras te voorkomen.
Gazon bemesten met organische mest of kunstmest ?
Er zijn vrij veel verschillende soorten meststoffen voor het gazon te koop waardoor het soms wel eens lastig kan zijn om tot een keuze te komen. Toch is het allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. In principe zijn er slechts twee soorten gazonmest: organische mest en kunstmest. Voor het gazon gebruik je het beste een organische meststof of een meststof die bestaat uit een combinatie van organische en anorganische stoffen. Een organische mest is veilig in gebruik en leidt tot een betere bodemstructuur. Het wordt langzaam opgenomen door het gazon en heeft het een langdurige werkingsduur. Het nadeel van organische mest is dat het sneller kan leiden tot viltvorming en schimmels dan kunstmest. Kunstmest wordt snel opgenomen door het gazon maar heeft een minder lange werkingsduur.
Hoe moet ik het gazon bemesten?
Als je een groot gazon hebt dan kun je eigenlijk niet om een gazonstrooier heen. Met een dergelijk apparaat verdeel je de mest goed over het gazon waardoor het egaal bemest wordt. Organische meststoffen kun je in de regel gedurende de hele dag gebruiken maar het beste is het om het in de vooravond te doen. Sproei na het bemesten het gazon goed nat, maar pas op dat je de korrels niet te veel van hun plaats spuit. Gebruik dus een fijne straal.
Volg bij het bemesten van het gazon de aanwijzingen op de verpakking goed op. Gebruikt niet te veel mest. Indien je met de hand strooit, zorg er dan voor je de mest evenredig verdeeld over de totale oppervlakte. Doe je dit niet, dan kan het gazon plaatselijk lichter kleuren op de plaatsen waar je minder gestrooid hebt. Dit wil zeggen dat er op die plekken een tekort is aan voedingsstoffen. Het gras kan dan niet voldoende bladgroen aanmaken. Te veel mest op één plaats is ook nadelig. Een te hoge concentratie aan meststoffen kan leiden tot schade aan het gazon.
Strooi kunstmest altijd in de vooravond op een droog gazon en besproei daarna pas het terras. De korreltjes kunnen dan goed tussen de grassprieten naar beneden vallen en blijven niet al te veel plakken aan de grassprietjes. Kunstmeststoffen bevatten zouten die snel vocht kunnen opnemen. Dit kan bij verkeerd gebruik leiden tot verbranding van het gras.
Wanneer het gazon bemesten?
Je kunt het best beginnen in het vroege voorjaar (februari/maart ) door wat kalk te strooien over het gazon. Hiermee breng je de zuurgraad (pH-waarde) van het gazon op peil. Hierdoor krijgt mos minder kans om te groeien en worden de voedingsstoffen goed opgenomen. Voor een mooi groen gazon streef je het beste naar een pH-waarde tussen 6.0 en 6.5. De pH-waarde kun je zelf meten met een pH-bodemtest die je in de winkel kunt kopen. Je kunt de grond ook testen in een tuincentrum. In de maanden maart en april is het verstandig om het gras eens goed te verticuteren. Hiermee verwijder je mossen en vervilt gras. Daarmee zorg je ervoor dat de meststoffen goed in de grasmat kunnen trekken. Doe dit bij voorkeur op een droge dag. Verticuteer eerst in de lengte en daarna in de breedte. Na het verticuteren kun je het gazon voor de eerste keer gaan bemesten. Een organische mest is zo’n drie maanden werkzaam. Je hoeft het gazon daarom pas weer in juni of juli voor een tweede keer te bemesten. In september of oktober kun je het een laatste keer bemesten.
Tijdschema bemesten van gazon
1. februari / maart: kalk strooien
2. maart / april : verticuteren + 1e keer bemesten
3. juni / juli: 2e keer bemesten
4. September / oktober: 3e keer bemesten
Kalk voor het gazon
De meeste soorten kalk voor het gazon mag je in principe op ieder gewenst tijdstip en onder alle omstandigheden op het gras strooien. Je doet dit het beste in februari of maart. Tijdens het groeiseizoen heeft het gras hier dan het meeste profijt van. Je verhoogt er de pH-waarde van het gazon mee (een pH van 6.0 – 6.5 is ideaal maar 7 is ook goed) en maakt de grond minder zuur. Hierdoor zullen mossen minder snel groeien.
Mossen houden nu eenmaal van vochtige zure bodems. Denk maar aan schaduwrijke plekken in het bos waar mossen weelderig groeien. Eenmaal gestrooid heeft kalk een werking van negen à tien maanden. De commercieel verkrijgbare kalkmengsels zijn vaak voorzien van nuttige bacteriën en schimmels die goed zijn voor het bodemleven. Meer info over het kalken van een gazon vind je hier.
Gazonbemesting online kopen
Op zoek naar kalk of mest om je gazon gezond en stralend groen te maken? Neem een kijkje naar het uitgebreide gamma in de webshop.
Het geheim voor een perfect gazon
Ook jij kan een perfecte gazon krijgen, maar je zult er wel moeite voor moeten doen. Het geheim van een strakke groene grasmat ligt in regelmatig onderhoud. Het juist bemesten van het gras is slechts één onderdeel van de strategie. Verticuteren, regelmatig maaien en voldoende water geven zijn net zo belangrijk. Meer info over verticuturen lees je in het artikel: “Gazon verticuteren“.