Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Grasmatten leggen: Werkwijze en aandachtspunten

Wil je een perfect groen gazon en heb je geen zin om maanden te wachten, dan zijn grasmatten een echte aanrader. Ze zijn niet duur, zijn snel geplaatst en ze zorgen ervoor dat je de tuin veen sneller kan belopen. Grasmatten plaatsen is ook niet moeilijk. Info over zelfplaatsing, laten plaatsen en gemiddelde prijzen vind je hier terug.

 

Voordelen van grasmatten ten opzichte van zaaien

grasmatten voordelen

Een gazon aanleggen met graszoden is duurder dan het inzaaien van een gazon maar zeker op kleine oppervlakken wegen de voordelen van het gebruik van grasmatten ruimschoots op tegen de nadelen van een ingezaaid gazon.

  • Je hebt direct na het leggen van de graszoden een dicht begroeide grasmat.
  • Graszoden kun je nagenoeg het hele jaar door leggen.
  • Je bent verzekerd van een goede start en een goede kwaliteit gras zonder onkruid.
  • De vogels gaan er niet direct met het graszaad vandoor.
  • Grasmatten zijn al beloopbaar na 2 weken.

 

In welke periode grasmatten leggen?

In principe kun je heel het jaar door grasmatten leggen maar het beste doe je dit in een periode dat het niet vriest. Ook mag het niet te heet zijn, dus ga zeker geen graszoden leggen in de brandende zon. Het voorjaar of het najaar zijn prima periodes. Kies een dag uit dat er regen verwacht wordt (of de dag erna) zodat de graszoden direct goed beregend worden na het leggen. Leg graszoden bij voorkeur niet in een kletsnatte modderige ondergrond want dan bestaat het risico dat de wortels direct gaan rotten!

 

Gras verwijderen Hoe oude graszoden verwijderen?

Oude graszoden kun je op twee manieren verwijderen: met een spade of met een mechanische graszodensnijder. Wanneer het slechts om een klein oppervlak gaat dan kun je de oude grasmat verwijderen met een scherpe spade. Het is een zwaar werkje maar je bespaart er weer wat kosten mee.

Gaat het om een groot oppervlak dan zul je een graszodensnijder moeten gebruiken. Dit apparaat snijdt het gras tot op een diepte van 20 tot 25 centimeter af waarna je de oude grasmat eenvoudig op kunt rollen en afvoeren. Gebruik het apparaat niet op een kurkdroge ondergrond want dan gaat het snijden erg lastig. Een vochtige bodem geniet ook hier de voorkeur.

 

 

Voorbereiding grasmatten leggen

Voor een goede start van het gazon is het belangrijk dat de ondergrond in goede conditie is. Hier volgen een aantal tips hoe je de ondergrond kan voorbereiden voor het leggen van grasmatten.

  1. Spit de oude grond om tot op een diepte van 25 centimeter. Je kunt ook gebruik maken van een tuinfrees. Zo’n tuinfrees bespaart je een hoop zwaar werk en zeker op grote oppervlakken komt een dergelijk apparaat goed van pas.
  2. Vermeng arme grond met een grondverbeteraar. Hierin zitten meststoffen en bacteriën die essentieel zijn voor de nieuwe grasmat en je verbetert er ook de structuur van de grond mee.
  3. Druk de aarde aan met behulp van een wals. Deze stap is belangrijk omdat de kans anders bestaat dat de graszoden na het leggen gaan verzakken. Hou er rekening mee dat het gras best twee centimeter lager ligt als de omliggende bestrating.
  4. Egaliseer de ondergrond met een hooihark of een gewone hark. Dit is een klusje wat je nauwkeurig moet uitvoeren want hoe vlakker de ondergrond, hoe mooier de grasmat er straks bij komt te liggen.

 

Tip: Wil je zand gaan verplaatsen, dan kun je de hark het beste omdraaien. Met de vlakke kant gaat het egaliseren een stuk eenvoudiger dan met de getande zijde van de hark.

 

 

Stappenplan grasmatten leggen

Tuinaanleg: grasmatten plaatsen

Nadat je de ondergrond voldoende hebt bewerkt kun je overgaan tot het leggen van de graszoden. Je kunt hiervoor de volgende stappen aanhouden:

  • Werk bij het leggen van grasmatten van achteren naar voren. Je hoeft dan niet iedere keer over de net gelegde zoden te lopen.
  • Leg de graszoden dicht tegen elkaar aan en probeer ze zo recht mogelijk te leggen. Je kunt  een touwtje spannen als hulpmiddel of beginnen langs een rechte bestrating.
  • Grasmatten snijd je het beste met een gekarteld mes. Leg de zijkanten van de matten zo goed mogelijk tegen elkaar aan en probeer de matten te schranken (zoals bij het leggen van laminaat).
  • Je kunt de graszoden met een lange plank of lat nog wat verder tegen elkaar aantikken.
  • Wanneer alle grasmatten gelegd zijn moet je ervoor zorgen dat ze goed contact maken met de ondergrond. Dit kun je doen door systematisch over het gazon te lopen maar beter is het om een wals te gebruiken. Maak geen strakke bochten bij het walsen want dan gaat het gras opkrullen of verschuiven!

 

Na het leggen van grasmatten, sproeien!
Na het leggen van de grasmatten moet je direct beginnen met sproeien. Let goed op de zijkanten van het gras want deze zullen het snelst gaan verdrogen. De eerste dagen is het aangeraden om drie maal per dag te sproeien (ochtend, middag en avond). Na een tweetal weken volstaat het om nog eenmaal per dag te sproeien.

 

Grasmatten kopen: prijs per vierkante meter

grasmatten kopen Graszoden worden meestal geleverd op rollen van 1.70m x 58cm. De dikte bedraagt zo’n 2.5 centimeter. Ze kosten gemiddeld € 1.60 tot € 1.90 per vierkante meter, afhankelijk van het soort gras. Je kunt ze laten bezorgen tegen veelal aantrekkelijke tarieven of er voor kiezen om ze zelf te halen.

Houd er rekening mee dat graszoden best zwaar zijn (gemiddeld 15 kilo per vierkante meter). Wil je graszoden laten leggen, dan betaal je hiervoor gemiddeld 5 tot 8 euro per vierkante meter (inclusief voorbereiden van de ondergrond). Vrijblijvende offertes van tuinaannemers actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

 

 

 

Wanneer mag ik nieuwe graszoden maaien?

Nieuw gelegde grasmatten kun je na ongeveer een week al voor de eerste keer gaan maaien. Doe dit alleen als het gazon voldoende stabiel is en niet te nat, anders bestaat de kans dat het gras gaat inzakken. Houd een maaihoogte aan van 40 tot 45 mm. Pas in latere periodes kun je wat korter gaan maaien. Doe dit in stappen en begin op de hoogste maaistand. Let er ook op dat de messen van de grasmaaier goed scherp zijn. Meer info over alle soorten grasmaaiers vind je hier.

3.3/5 - (57 stemmen)
 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.3/5 - (57 stemmen)
Lees ook
Gazon zaaien: stappenplan en belangrijke weetjes
grasmachine kopen
Grasmaaier kopen: soorten en prijzen
robotmaaier
Robotmaaier: info & prijzen
stappenplan gazon aanleggen
Gazon aanleggen: stappenplan en weetjes
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
Gazon kalken
Gazon kalken: tips en tricks
Gazon verticuteren
Gazon verticuteren: tips & tricks
mos in gazon
Mos in gazon: hoe aanpakken?