Gazon kalken: tips en tricks
Iedere tuinbodem is in meer of mindere mate onderhevig aan verzuring. Een lichte verzuring is geen enkel probleem en voor een mooie grasmat zelfs gewenst. Maar wanneer de bodem te zuur gaat worden, zul je moeten ingrijpen omdat het gazon er anders onder zal lijden. Dit doe je door periodiek kalk op het gazon te strooien.
Waarom kalken noodzakelijk is
Planten halen hun voedsel voornamelijk uit de bodem. Dit kunnen ze het meest effectief doen wanneer de grond lichtzuur is. Een lichtzure grond heeft een pH-waarde tussen 6.0 en 6.5. Bij deze waarden kunnen de mineralen en sporenelementen goed door het wortelgestel van het gazon worden opgenomen en kunnen essentiële bodemorganismen goed overleven. Wanneer de grond echter te zuur gaat worden (pH <6.0), dan zal het gras minder goed gaan groeien en krijgt het concurrentie van onkruid en mossen die wel goed gedijen op een zure bodem. Door kalk te strooien verhoog je de pH waarde van de bodem en wordt deze minder zuur.
Kalken van het gazon is goed voor:
…het voorkomen van mossen (mossen gedijen niet goed op kalkrijke bodems)
…een snelle en gezonde groei van het gras (goede voedselopname via het wortelgestel)
In welke periode strooi je kalk?
Je kunt het gazon het best met kalk bestrooien in februari of begin maart. Iets eerder mag ook. Je geeft het gazon meteen een goede start. Aangegroeid mos zal door de lagere zuurgraad minder snel tot ontwikkeling komen.
Hoe vaak kalk je een gazon?
Bij licht verzuurde bodems (pH tussen 5.5 en 6) hoef je vaak maar één keer per jaar kalk te strooien. Bij zuurdere bodems zul je het meerdere keren moeten doen. Bijvoorbeeld éénmaal in het voorjaar en één keer in het najaar. Je zult een bodemtest moeten doen om vast te stellen wat de pH-waarde van de grond is. Meestal kun je al aan de aanwezigheid van mos zien dat de grond aan de zure kant is. Het gras kan ook gele plekken vertonen. Gras groeit minder hard op een verzuurde bodem.
Hoe kalk je een gazon?
Het gazon kalken is erg eenvoudig. Er zijn in de handel goede kalkkorrels voor het gazon te koop die je eenvoudig over het gazon kun uitstrooien. Het enige waar je op moet letten is dat je de juiste hoeveelheid kalk gebruikt. Meestal staat dit duidelijk aangegeven op de verpakking. Vaak heb je genoeg aan 1 kg kalk per 10m².
Bij pH-waardes lager dan 5.5 kan het nodig zijn om twee keer per jaar 2 kg per 10m² te gebruiken. Bemest het gras niet tegelijk met het kalken. Bemesten doe je pas wanneer de kalk goed is opgelost in het gras. Anders bestaat de kans dat de kalk de meststoffen gaat binden waardoor ze niet goed kunnen worden opgenomen.
Welke kalk en mest kopen?
Om zeker te zijn van een stralend gazon is het belangrijk kwalitatieve producten te kopen. Volg ook steeds de bijgeleverde handleiding om zeker te zijn van de juiste verhoudingen. Online kalk of mest kopen met gratis levering en snelle verzending? Neem een kijkje in de webshop.
Oorzaken van een zure bodem
Het verzuren van de grond is een (natuurlijk) proces dat niet is tegen te houden. Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor verzuring van de bodem:
- Zure regen: regenwater is van nature lichtzuur maar door verontreinigingen afkomstig uit de industrie en uitlaatgassen van auto’s (zwavel, stikstof, ammoniak) wordt het regenwater zuurder.
- Compostering: vallend blad en gemaaid gras zullen op natuurlijke wijze worden afgebroken waarbij afbraakproducten (zoals looizuren) in de grond terecht komen. Dit is een natuurlijk proces wat leidt tot een verzuring van de grond. Je kunt het enigszins vertragen door vallend blad en maaisel zoveel mogelijk van het gras te verwijderen.