Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Robotmaaier: info & prijzen

Wil je graag een mooi onderhouden gazon maar hou je er niet van om telkens zelf het gras af te maaien? Of heb je bijvoorbeeld te weinig tijd? Geen nood, een robotmaaier doet het helemaal in jouw plaats. Deze maaiers zijn vooral handig in een grote tuin, maar je vindt er op maat van vrijwel elk gazon. Ontdek er hier alles over.

Ga naar de webshop

 

robotmaaier
Gardena

Hoe werkt een robotmaaier precies?

Robotmaaiers werken met een herlaadbare accu en dus zonder draad. Om de maairobot goed te laten functioneren, moet je de tuin eerst éénmalig afbakenen. Dit doe je door een groene grensdraad te leggen rond tuinranden, vijvers of perken. Je kan deze draad met haken vastmaken. Daardoor weet het toestel goed wanneer het rechtsomkeer moet maken. Een voldoende lange kabel wordt hiervoor samen met de robotmaaier meegeleverd bij aankoop.

Een andere draad die je bij aankoop van een maairobot ontvangt is de begeleidingsdraad. Wanneer de robotmaaier niet veel capaciteit meer heeft en hier overheen rijdt, keert hij terug naar het laadstation. De machine zal dan automatisch opnieuw worden opgeladen.

Je kan de maaier manueel inschakelen of ervoor kiezen om een tijdsschema in te stellen via de programmeringsknoppen. Sommige automatische grasmaaiers kan je ook verbinden met je smartphone. Zo kan je de machine zelfs bedienen met een app via Bluetooth.

Robotmaaiers rijden niet in baantjes maar volgens een onbepaald patroon. Het rijdt kriskras door de tuin totdat de volledige oppervlakte aan bod is gekomen. Indien je de maairobot 3 à 5 keer per week laat werken zal het gazon er steeds prima bijliggen.

 

robotmaaier

 

 Voor- en nadelen van een robot grasmaaier

Het gebruik van robotmaaiers zit de laatste jaren in de lift. Dat hoeft niet te verwonderen aangezien dit apparaat verschillende troeven heeft. We zetten er enkele op een rijtje:

 

Voor mensen die fysiek niet in staat zijn een grasmaaier te bedienen, is een robotmaaier de ideale oplossing.

+ Een maairobot is milieuvriendelijk: geen olie of benzine, dus ook geen uitlaatgassen. Het toestel heeft bovendien een laag energieverbruik.
+ Het is een stil, vrijwel geluidloos apparaat vergeleken met de traditionele duw- of zitmaaiers. Je kan dus ondertussen rustig genieten in de tuin of op het terras.
+ Robotmaaiers sparen heel wat tijd uit.
+ Het apparaat laat afgemaaide grassprietjes op het gazon liggen, waardoor je niet opgezadeld zit met een hoop afval.
+ Bovendien doet dit versnipperde gras dienst als bemesting, zodat de grond minder snel zal verdrogen.
+ Deze grasmaaiers hebben een botssenssor die obstakels opmerkt. De maaier zal dan stoppen en een andere richting uitgaan. Ook wanneer iemand de maaier optilt, stoppen de messen onmiddellijk dankzij de tilsensor.

 

Een robotmaaier heeft echter ook een paar nadelen. Houd rekening met volgende minpunten:

De meeste automatische maaiers geraken moeilijk aan de randen van het gazon. Dit heeft te maken met de afstand tussen de rand van de maairobot en de reikwijdte van de messen. Daarom zal je af en toe nog de randen zelf moeten afmaaien met een extra kantenmaaier.
Maairobots houden meerdere keren per week het gazon kort. Ze zijn daarom niet geschikt om lang gras af te rijden.
Heb je een complexe tuin met veel oneffenheden of aparte grasstukken? Dan is een robot grasmaaier wat minder gebruiksvriendelijk en zul je ze zelf moeten verplaatsen. Deze maaier kan zich namelijk enkel verplaatsen over een verharde, vlakke ondergrond en dus niet over grindpaden.

 

 

robot grasmaaier
Robomow

Robotmaaier kopen: welke prijs betaal je?

Gezien de vele voordelen die aan een robotmaaier verbonden zijn, ligt het voor de hand dat dit niet goedkoop is. Om een exemplaar aan te schaffen, betaal je ongeveer 1000 euro voor een goedkoop instapmodel. Hoe hoger de capaciteit van de maaier, hoe hoger de prijs zal liggen. Zo zijn er modellen voor een capaciteit van 300 tot wel 3000 m2. Prijzen voor een robot grasmaaier kunnen daarom oplopen tot 2000 à 2500 euro.

TIP! De maximale oppervlakte wordt altijd aangegeven in de productspecificatie. Het is een goed idee om een model te kopen met een kleine marge op deze capaciteit. Zo zal je de maairobot minder moeten opladen en creëer je reserves. Kwaliteitsvolle merken zijn o.a. Robomow, Gardena en Husqvarna.

 

Wil je een robotmaaier kopen en ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw wensen?

Ga naar de webshop

 

Nuttige weetjes en aandachtspunten

Een robotmaaier vereist weinig onderhoud. Wel is het aangeraden om de messen ongeveer jaarlijks te vervangen. Dat is een gemakkelijk karwei dat je probleemloos zelf kan doen. Ook is het belangrijk om de onderkant van het apparaat en de wielen regelmatig schoon te maken.

Het is niet goed om je gazon te maaien wanneer het geregend heeft of nat is. Daarom bezitten automatische grasmaaiers over een regensensor. Bij regen keert het toestel terug naar het laadstation. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over diefstal. Vrijwel elke robot grasmaaier is uitgerust met een diefstalbeveiliging door middel van een alarm en PIN-code. 

Ga voor een maaier op maat van jouw tuin. Indien je een hellend gazon hebt, koop dan een robot die daarop afgestemd is. Heuveltjes met een hellingspercentage van maximaal 30-35% vormen meestal geen probleem.

3.3/5 - (18 stemmen)
 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.3/5 - (18 stemmen)
Lees ook
grasmachine kopen
Grasmaaier kopen: soorten en prijzen
hoe gazon bemesten
Gazon bemesten: tips & tricks
stappenplan gazon aanleggen
Gazon aanleggen: stappenplan en weetjes
Gazon verticuteren
Gazon verticuteren: tips & tricks
Gazon zaaien: stappenplan en belangrijke weetjes
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
grasmachine kopen
Grasmaaier kopen: soorten en prijzen
Prijs gazon aanleggen
Prijs gazon aanleggen