Tuinarchitect: Prijs en werkwijze
Een mooie tuin begint vaak met een goed idee. Maar met ideeën alleen ben je er nog niet, je zult ze moeten vertalen naar een goed ontwerp doorheen de verschillende seizoenen. Een tuinarchitect helpt je hierbij. Hij luistert naar je wensen en probeert deze zo goed mogelijk weer te geven in een tuinontwerp. Hoe een tuinarchitect te werk gaat en wat de prijs is voor het ontwerpen en aanleggen van een tuin lees je in dit artikel.
Werkwijze van een tuinarchitect
Stap 1: kennismaking en tuinstijlen
Wanneer je een tuinarchitect hebt gecontacteerd dan zal deze in de meeste gevallen vrijblijvend bij je langs komen om zijn werkwijze nader toe te lichten en om een inschatting van de ontwerpkosten te maken. Tijdens het gesprek kun je aangeven wat je wensen zijn. Mocht je na de kennismaking besluiten om met de tuinarchitect verder te gaan dan zul je in de meeste gevallen een contract moeten ondertekenen waarin je de tuinarchitect opdracht geeft tot het maken van een voorontwerp. Hierna gaat de architect de tuin nauwkeurig opmeten en maakt hij een aantal foto’s ter verduidelijking. Soms worden er ook bodemmonsters genomen. In deze fase is de gelijkgestemdheid over de tuinstijl heel belangrijk.
Stap 2: Voorontwerp
Wanneer de tuinarchitect voor de tweede keer bij je langskomt zal hij je een voorlopig ontwerp presenteren. Dit is een ruwe schets waarop de belangrijkste elementen van de tuin zijn vermeld. Door het voorontwerp krijg je een beter idee van hoe de tuin er later uit komt te zien. Je kunt tijdens deze ontwerpfase nog veranderingen aanbrengen. De tuinarchitect zal de wijzigingen dan op het ontwerp noteren. De schets kan op papier gemaakt zijn maar tegenwoordig gebruikt men steeds meer de computer voor het maken van (3D) ontwerpen. Digitale ontwerpen zijn gemakkelijk aan te passen en kunnen ook digitaal naar je verstuurd worden zodat je ze thuis kunt bekijken.
Stap 3: Definitief ontwerp en offerte
In deze fase presenteert de tuinarchitect zijn uiteindelijke plan. Het ontwerp is netjes ingekleurd en de tuin is gedetailleerd weergegeven zodat later precies duidelijk is waar alle elementen in de tuin moeten komen (bestrating, beplanting, verlichting, overige materialen, enz.) Bij het ontwerp is een beplantingsplan gevoegd en veelal ook reeds een gedetailleerde offerte. De tuinarchitect kan ook een 3D animatie op de computer maken zodat je als het ware alvast virtueel door te tuin heen kunt lopen. Je krijgt dan een goede indruk van de toekomstige tuin.
Stap 4: Realisatie van het ontwerp
Dit is de laatste stap waarin de tuin daadwerkelijk vormgegeven wordt. Aan de hand van het plan van de architect wordt de tuin gerealiseerd. Een zelfstandig werkend tuinarchitect (en tuinaannemer) zal mogelijk de werkzaamheden voor zijn eigen rekening nemen. Een tuinarchitect die in dienst is van een hoveniersbedrijf zal vooral toezicht houden en er voor zorgen dat de planten volgens de plannen worden geplaatst.
Kostprijs tuinarchitect
De kostprijs voor het laten ontwerpen van een tuin varieert sterk. Vaak geldt ook hier: hoe meer ervaring de deskundige, des te hoger zijn beloning. Het loont dus de moeite om eens wat prijzen te vergelijken. Voor het laten ontwerpen van een tuin kleiner dan 300m² betaal je meestal tussen de 375 en 500 euro. Voor ontwerpen groter dan 300 vierkante meter bedraagt de kostprijs zo’n €1 tot €1.50 per vierkante meter. Afhankelijk van de detaillering van het plan komen daar soms nog extra kosten bij.