Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuinafrastering

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke tuinafsluiting die jarenlang meegaat? En die ook nog voldoende doorkijk biedt? Dan zit je goed met een tuinafrastering op maat. Je kan onder andere kiezen voor een draadafsluiting, draadpanelen, (sier)hekwerk, … Hoeveel betaal je voor deze tuinafrasteringen? Hoe gaat de plaatsing in zijn werk? En uit welke alternatieven kan je nog meer kiezen? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten tuinafrasteringen
Tuinafrastering prijs
Hoe tuinafrastering plaatsen?
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een tuinafrastering?

Een tuinafrastering is een kwalitatieve tuinafsluiting met een open uitstraling. Wil je graag het uitzicht vanuit je woning grotendeels behouden? Dan is zo’n omheining een uitstekende keuze. Daarnaast bieden tuinafrasteringen ook de volgende voordelen:

 • Verschillende mogelijkheden: met een tuinafrastering heb je de keuze uit een eenvoudige, lichte draadafsluiting, vormvaste draadpanelen, hekwerk in metaal of hout, … Zo kies je eenvoudig een open omheining die bij je woning en wensen past. Verder lees je over de soorten tuinafrasteringen.
 • Op maat van elk budget: ook je budget is doorgaans een bepalende factor bij de keuze voor een tuinafsluiting. Met een tuinafrastering kan je je project zowel realiseren met een beperkt als met een groter budget. Ga je voor bv. voor een goedkope standaard draadafsluiting of investeer je graag in stalen sierhekwerk? Het kan allemaal.
 • Tal van uitvoeringen: binnen de verschillende types tuinafrasteringen kan je ook nog eens kiezen uit een brede waaier aan uitvoeringen. Zo kan je afsluitingsdraad verkrijgen in verschillende kleuren en diktes, kan je hekwerk laten samenstellen in metaal of verschillende houtsoorten, …
 • Lange levensduur: kies je voor een tuinafrastering met kwalitatieve materialen? Dan mag je zeker zijn van een tuinomheining die lang meegaat en weinig tot geen onderhoud vergt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuinafrastering? Een professionele plaatser helpt je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw project. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

tuinafrasteringen

 


Soorten tuinafrasteringen

Op zoek naar een duurzame, open tuinomheining op maat van jouw woning en wensen? Dan kan je kiezen uit de volgende types tuinafrasteringen:

 

1. Draadafsluiting

tuinafrastering draadgaas

Een tuinafrastering met soepele, lichte gaasdraad is de meest budgetvriendelijke keuze. Bovendien gaat zo’n draadafsluiting lang mee en kan je kiezen uit verschillende kleuren, draaddiktes, maasvormen en maasgroottes. Let op: zo’n draadafsluiting is minder stevig dan draadpanelen of hekwerk. Daarom kan je het gaasdraad eenvoudig verstevigen met een bovenbuis en/of een betonplaat onderaan (zie foto boven).

Prijs standaard draadafsluiting: € 15 à 25 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
Prijs draadafsluiting + bovenbuis: € 30 à 40 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
Prijs draadafsluiting + bovenbuis + betonplaat: € 40 à 60 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

2. Draadpanelen

tuinafrastering panelen

Op zoek naar een vormvaster, stabieler alternatief voor gaasdraad? Dan kan je ook kiezen voor een tuinafrastering met draadpanelen. Die panelen zijn iets duurder dan een gewone draadafsluiting, maar ze bieden een grotere stevigheid en inbraakveiligheid. Ook voor deze tuinafrasteringen kan je bovendien kiezen uit verschillende kleuren, vormen, diktes van de gelaste metaaldraad, …

Prijs draadpanelen: € 45 à 60 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

3. Sierhekwerk

tuinafrastering hekwerk

Zoek je je een tuinafrastering met een exclusievere, luxueuze uitstraling? Dan is sierhekwerk in metaal (staal of smeedijzer) misschien wel iets voor jou. In overleg met je vakman kies je zelf het patroon voor deze decoratieve en elegante tuinomheining. Ga je voor een rustiek motief met pijlen of dennenappels of past een strakke vorm zonder ornamenten beter bij je woning? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Prijs sierhekwerk: € 30 à 90 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

4. Houten hekwerk

tuinafrastering hout

Is je budget beperkter of zoek je eerder een landelijke uitstraling voor je tuinafrastering? Dan kan je in plaats van metalen sierhekwerk ook kiezen voor houten hekwerk. Onbehandeld zachthout is de goedkoopste optie, maar dit hekwerk gaat slechts 5 à 10 jaar mee. Voor een duurzame houten tuinafrastering investeer je daarom het best in geïmpregneerd hout, Europees hardhout (bv. een kastanje afsluiting), …

Prijs houten hekwerk: € 20 à 45 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

Welk type tuinafrastering kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw budget, woning en specifieke wensen. Ga je voor een eenvoudige draadafsluiting met bv. klimop, steviger sierhekwerk in metaal of voor een rustieke houten tuinafrastering? Voor een goed overzicht van de mogelijkheden contacteer je het best  verschillende vakmannen actief in je buurt. Zo kan je gericht verschillende types tuinafrasteringen, mogelijke uitvoeringen, prijzen, … vergelijken.

Gratis voorstellen aanvragen? Kom gratis in contact met verschillende professionele plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Tuinafrastering prijs

De kostprijs voor je tuinafrastering hangt vooral af van het type dat je kiest, het aantal lopende meter, de kwaliteit van de materialen, … Gemiddeld mag je uitgaan van de volgende richtprijzen:

Soort tuinafrasteringPrijs per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
Draadafsluiting€ 15 à 60
Draadpanelen€ 45 à 60
Sierhekwerk€ 30 à 90
Houten hekwerk€ 20 à 45

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen, exclusief de plaatsing van je tuinafrastering. Voor die plaatsing mag je rekenen op meerkosten van tenminste 15 euro per strekkende meter. Wil je gericht materiaal- en arbeidskosten voor je tuinafrastering vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 


Hoe tuinafrastering plaatsen?

De plaatsing van een tuinafrastering kan licht verschillen volgens het type open tuinomheining. Voor een stabiel en duurzaam eindresultaat volgt een vakman doorgaans de volgende stappen:

 1. Locatie bepalen en ondergrond voorbereiden

  Een vakman bepaalt eerst de exacte locatie van je tuinafrastering. Na het verwijderen van eventuele boomstronken, puin, … plaatst hij enkele piketpaaltjes met een gespannen paskoord. Zo bepaalt hij eenvoudig de positie van de tussenpalen van je afrastering.

 2. Palen van de tuinafrastering plaatsen

  De palen van je tuinafrastering zet een vakman doorgaans vast met staanders in (snel)beton. Deze verankering biedt de grootste garantie op een goede stabiliteit zonder mogelijke verzakkingen in de toekomst. Met een waterpas, spandraad of reilat gaat de vakman ook grondig na of de palen mooi recht staan.

 3. Aanbrengen van de tuinafrastering zelf

  In een laatste fase gaat de vakman over tot het aanbrengen van je gaasdraad, hekwerk, … zelf met bevestigingsmateriaal op maat. Afhankelijk van het type tuinafrastering bestaan er verschillende duurzame bevestigingssystemen (clips, spandraden, …).

Op zoek naar een tuinaannemer actief in je buurt? Door een beroep te doen op de vakkennis van een professional ben je zeker van een snelle en correcte plaatsing van je tuinafrastering. Ontvang gratis offertes op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt.

 


Belangrijke aandachtspunten

Ben je van plan om een tuinafrastering te plaatsen? Voor een optimaal eindresultaat zonder onaangename verrassingen achteraf hou je het best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Informeer je bij je gemeente over de afmetingen: een open tuinafrastering met gaasdraad kan je tot 2 m hoog plaatsen zonder vergunning. Gaat het om een ander type omheining? Dan mag de afrastering in de voortuin max. 1 m hoog zijn en in de zij- en achtertuin max. 2 m hoog. Let op: elke gemeente kan hanteert andere voorwaarden. Je neemt dus beter op voorhand contact op met jouw gemeente.
 • Overleg met je buren: wil je je tuinafrastering op de perceelsgrens plaatsen? Overleg dan met je buren en zet je akkoord ook op papier. Kom je niet tot een akkoord? Dan moet je je tuinafrastering langs jouw kant van de perceelsgrens plaatsen.
 • Vergelijk uitvoeringen bij meerdere vakmannen: welke type tuinafrastering je ook kiest, je vergelijkt het best voorstellen van meerdere tuinaannemers. Niet elke vakman biedt namelijk dezelfde uitvoeringen van draadgaas, houtsoorten, ornamenten, … aan. Door goed te vergelijken, vind je gegarandeerd de ideale afrastering voor jouw tuin.
 • Zorg voor extra privacy met een zichtbreker: biedt je tuinafrastering toch te veel inkijk? Dan zijn er verschillende mogelijke zichtbrekers om voor meer privacy te zorgen. Je kan een zichtbreeknet tegen je draadafsluiting plaatsen, maar ook heidematten, lamellen, een haag, … zijn mogelijke opties.
 • Zet de tuinafrastering waterpas of gelijk met de grond: loopt je grond niet waterpas? Dan zou het vreemd zijn als dat bij je tuinafrastering wel het geval is. Het is daarom belangrijk om goed de lijn van de grond te volgen. Zeker zijn van een perfect eindresultaat? Dan werk je best samen met een ervaren tuinaannemer actief in je buurt.

 


Mogelijke alternatieven voor tuinafrastering

Twijfel je nog tussen een open tuinafrastering of een gesloten tuinafsluiting met meer privacy? We zetten graag nog enkele gesloten tuinomheiningen op een rij:

 

1. Tuinscherm

Tuinschermen dekken een brede lading. Deze tuinafsluitingen zijn allemaal ondoorzichtbaar, maar naast dat gemeenschappelijke kenmerk zijn er grote verschillen in materialen, uitvoeringen, … Ga je voor een stijlvolle combinatie van betonnen palen met hardhout of voor de natuurlijke charme van een gevlochten wilgenscherm? Of heeft de onderhoudsvriendelijkheid van een tuinscherm in kunststof of composiet jouw voorkeur? Een vakman informeert je graag over de talrijke mogelijkheden.

Prijs tuinscherm: € 10 à 200 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

2. Steenkorven

Steenkorven (ook schanskorven genoemd) zijn korven uit gegalvaniseerd staal die je laat opvullen met een gesteente naar keuze: keien, lavasteen, graniet, … Door te spelen met de kleuren en formaten van die stenen bepaal je zelf de uitstraling en het karakter van je tuinafsluiting. Afhankelijk van de grootte van de stenen kan je ook de maasgrootte en de dikte van de korven zelf kiezen. Let op: bij grotere steenkorven is een betonnen fundering nodig om verzakkingen te voorkomen.

Prijs steenkorven: vanaf € 150 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

3. Betonnen afsluiting

Een betonnen afsluiting is enorm sterk en vergt geen onderhoud. Zo’n omheining lijkt op het eerste gezicht wat kil en monotoon, maar er zijn tegenwoordig tal van stijlvolle varianten. Zo kan je betonpalen met een betonplaat onderaan opvullen met houten panelen naar keuze voor een fraai materiaalcontrast. Er bestaan zelfs betonnen afsluitingen met een houtstructuur. Zo koppel je de natuurlijke look van hout aan de stevigheid en onderhoudsvriendelijkheid van beton.

Prijs betonnen afsluiting: € 30 à 60 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

2/5 - (1 stemmen)
 
Tuinafsluiting plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
2/5 - (1 stemmen)
Lees ook
lage tuinafsluiting hout
Lage tuinafscheiding
kunststof schutting
Tuinafsluiting kunststof: info & prijzen
no image set
Draadafsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
steenkorven
Schanskorven
houten afsluiting
Houten afsluitingen: mogelijkheden en kostprijs
natuurlijke tuinafscheiding haag
Natuurlijke tuinafscheiding
no image set
Kastanje afsluitingen: uitvoeringen en prijzen