Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Brandnetelgier maken en gebruiken

Brandnetelgier is een voedzame meststof die gemaakt wordt van een gegist aftreksel van brandnetels. Je kan dit makkelijk zelf maken en gebruiken voor diverse groenten en fruitbomen. Aangezien brandnetels heel wat stikstof en mineralen bevat zal het afgietsel het bodemleven sterk bevorderen. In verdunde vorm kan je brandnetelgier ook gebruiken om bladluizen en schimmels te bestrijden.

 

brandnetelgier maken

 

Brandnetelgier maken

Het maken van brandnetelgier is vrij eenvoudig en kan gebeuren in elke regenton of grote emmer. De verhouding tussen water en netels is steeds 1 op 10. Voor elke kilo brandnetels die je hebt zal je dus 10 liter water moeten toevoegen.

Eens het water aan de netels is toegevoegd hoef je enkel nog te wachten. Na drie dagen zal het gistingsproces beginnen. Roer één tot twee maal per dag in de ton tot de gisting compleet is. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het ongeveer een 10-tal dagen eer deze vloeibare bemesting klaar is. Wanneer je nog kleine belletjes ziet aan het oppervlak is de gisting nog niet voltooid.

TIjdens het gistingsproces wordt de brandnetelgier best voldoende belucht en afgedekt tegen vuil. Dit kan je doen door bv. een grote ton omgekeerd op de emmer te plaatsen. Plaats je ton ook ver genoeg van de buren want het goedje kan nogal stinken.

 

Brandnetelgier bewaren

Eens je brandnetelgier klaar is kan je de netels verwijderen en het brandnetelprut zeven om het resterende gier te bewaren in plastic flessen of een reservoir. Zaten er bloemen (die zaadjes bevatten) op de brandnetels of is het water vuil dan kan je best een doek gebruiken om de vloeibare meststof te zeven. Anders staat je tuin binnen de kortste keren vol met netels. Om brandnetelgier lang te bewaren plaats je het reservoir best op een schaduwrijke plek.

In een biologische tuin gaat ook niets verloren! De brandnetels die overblijven kan je makkelijk composteren op de composthoop. Leg ze wel niet bovenaan want dan kunnen de netels nog enkele dagen stinken.

 

Brandnetelgier gebruiken

Het zwaarste werk is nu achter de rug! Eénmaal per week kan je vers water aanlengen met brandnetegelier om aan je planten geven. Ook hier is de verhouding 1 op 10. Bij 1 liter brandnetelgier moet je dus 10 liter water toevoegen. Je kan het gier gieten op de aarde rond de planten gieten of vernevelen op de bladeren. Het zal je planten versterken en minder gevoelig maken voor plagen en ziekten.

 

Waar toepassen?

Brandnetelgier bevat enorm veel stikstof stikstof wat een bijzonder positief effect heeft op tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken,…

 

Waar beter niet toepassen?

Uien en peulvruchten zoals erwten en bonen.

 

Brandnetelgier als bestrijder

Goed tegen bladluis, zwarteluis, rupsen, koolvlieg, wortelvlieg, selderijvlieg, wortelrol en didymella-kanker.

 

Hoe brandnetelgier maken? Samenvatting

  • 1 kg brandnetels op 10 liter water.
  • Afdekken met voldoende verluchting.
  • 1 tot 2 maal per dag roeren.
  • 10-tal dagen wachten tot het gistingsproces compleet is.
  • Brandnetelgier zeven en bewaren.
  • Aanlengen met water, verhouding 1/10.

 

Brandnetelgier kopen

Zelf brandnetel gier maken kost enkele uren werk, de nodige materialen en zorgt ook voor de nodige geurginder. Wil je een snelle oplossing met hoger concentraat, dat kan je ook brandnetelgier of brandnetelconcentraat kopen.

 

Ga naar de webshop

3.6/5 - (23 stemmen)
23 reacties
3.6/5 - (23 stemmen)
  • Tuinvrouwtje
    Kan ik de brandnetelgier ook gebruiken als bemesting voor het gazon?
    Beantwoorden
  • Jurgen Vandaele
    Ik heb horen zeggen dat het afkooksel van aardappelen, dus het vocht dat over blijft wanneer je aardappelen kookt, ook helpt tegen bladluizen. Klopt dit?
    Beantwoorden
  • De Schepper
    Kan ik netelgier ook gebruiken voor mijn aardbeiplanten?
    Beantwoorden
    • Buldit
      Jazeker, dat zal je aardbeien zeker ten goede komen! Let wel op dat je vroeg genoeg begint met bemesten. Het is vooral tijdens de groei dat meststof nodig is.
      Beantwoorden
  • De Schepper
    Kan ik netelgier ook gebruiken voor mijn aardbeiplanten?
    Beantwoorden
  • Pompoenfan
    Helpt deze gier ook voor pompoenplanten? En is het erg als ik niet heb gewacht tot het gistingsproces compleet is?
    Beantwoorden
  • hutsebaut nadine
    Hoe vaak mag ik brandnetelgier gebruiken?
    Beantwoorden
  • Van Acker Etienne
    Kan brandnetelgier vloeibaar als meststof gebruikt worden voor alle soorten rozen?
    Beantwoorden
  • wildemeersch johny
    Kan men netelgier ook maken in een ton met deksel?
    Beantwoorden
  • bracke william
    Mag men brandnetelgier op tomaatplanten spuiten in de serre?
    Beantwoorden
  • Diederik Pots
    Heb hier toch wel enkele vragen over. Eentje zou ik er graag nu even voorleggen, de rest komt misschien later. Vrees dat het anders wat onoverzichtelijk worden zal. Hier komt ze : is het eigenlijk wel nodig dat we brandnetelgier gebruiken om bladluizen weg te krijgen? Moeten we die net niet houden om als voedsel te dienen voor natuurlijke vijanden ? Ja oke, bladluizen kunnen misschien 1 of 2 struiken vernietigen maar maakt dat uit als je er genoeg staan hebt? Als je geduld hebt zullen er toch wel Onze-Lieve-Heer beestjes komen en andere dieren die de luis als lekkernij zien om zo tot een ecologisch evenwicht te komen ook in uw moestuin?
    Beantwoorden
    • Buldit
      Het hangt er inderdaad vanaf hoe je het bekijkt. Ecologisch tuinieren geniet steeds meer aandacht en de natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn in dat opzicht al een flinke stap vooruit. Kan je ze volledig achterwege laten, dan is het natuurlijk nog een pak beter. In onze tuin krioelt het van de Lieveheersbeestjes dus de brandnetelgier wordt hier uitsluitend gebruikt als meststof.
      Beantwoorden
  • Meindert
    Ook rozen worden veel sterker door brandnetelgier. Zo helpt het ook tegen sterroetdauw bij rozen.
    Beantwoorden
    • Buldit
      Het wordt wel eens gezegd dat brandnetelgier hier een positieve invloed op zou hebben (net zoals spuitzwavel of melk). Echter zijn de reacties vaak tegenstrijdig. Je kan het uiteraard altijd eens proberen. Er bestaan ook insectvriendelijke producten van Ecostyle of Bayer om sterroetdauw onder controle te houden.
      Beantwoorden
  • Marc Debraekeleer
    Is dit ook werkzaam tegen de koolluis op spruiten?
    Beantwoorden
  • Joke
    Kan ik dit gebruiken voor bladluizen op hortensia en op Helleborus? Zoja, Zuiver of verdunnen?
    Beantwoorden
  • Egon Hultink
    De stank (en de stikstof) kun je wat binden door er een hand lavameel of bentonietmeel aan toe te voegen. Uiteraard zul je dan wel moeten zeven. Ook kun je er nog blad van andere planten aan toevoegen zoals smeerwortel (kalium), uienschillen en heermoes.
    Beantwoorden
  • jan
    Hallo, ik heb een boel tuinbonen staan met zwarte bonenluis aan de steel. kan ik wel de gier in een plantenspuit doen en alleen op de bonenluis spuiten? kan dat kwaad doen bij de plant?
    Beantwoorden
    • Buldit
      Dit kan op zich zeker geen kwaad. Om zeker te zijn kan je het eerst uittesten op één plant en beginnen door gedeeltelijk verdunnen. Laat gerust weten hoe het experiment verlopen is!
      Beantwoorden
  • Paul Happel
    Kan ik brandnetelgier gebruiken als mijn frambozenstruiken al vruchten dragen ?
    Beantwoorden
    • Buldit
      Kleinfruit zoals frambozen, kruisbessen en trosbessen hebben meer baat bij een vers laagje compost of mest in de winter en hebben verder niet zoveel nodig. Op zich kan het zeker geen kwaad dat je brandnetelgier geeft. Wanneer je last hebt van bladluizen op je frambozenstruik kan je de brandnetelgier ook onverdund aanbrengen op de plant zelf door zacht te vernevelen.
      Beantwoorden
  • Sanne
    Hoelang kan je brandnetelgier in een fles bewaren?
    Beantwoorden
    • Buldit
      Netelgier maak je best in het begin van de zomer (mei,april). Zo kan je de gier het hele seizoen gebruiken. Om de goede werking zoveel mogelijk te bewaren sla je de gier best op in een donkere plek zoals het tuinhuis. Uiteraard moet je de fles ook niet open laten staan.
      Beantwoorden
Lees ook
gier van rabarber maken
Gier van rabarber
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
Zelf tuin aanleggen
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
regenwaterput plaatsen
Regenwaterput plaatsen
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie