Hoogteverschillen in de tuin
Ondanks dat wij in de lage landen leven, zijn niet al onze tuinen even vlak. Sterker nog: in heel veel tuinen komen flinke hoogteverschillen voor. Het is helemaal niet nodig om hoogteverschillen in een tuin af te vlakken. Je kan hoogteverschillen namelijk op verschillende manieren aanpakken, zodat je toch een mooi geheel krijgt. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die er zijn om hoogteverschillen in de tuin op te lossen.
Waar moet je aan denken?
Voor je begint met de aanpak om in de tuin het hoogteverschil te overbruggen, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
- Bij een tuin met hoogteverschillen is de afwatering een belangrijk item. Jouw buren zullen waarschijnlijk niet blij zijn als het regenwater via jouw tuin in die van hun stroomt. Kijk dus voor je begint goed hoe je de afwatering het beste kan regelen.
- Lukt het je echt niet om een goed plan te bedenken om het hoogteverschil in de tuin op te vangen? Roep dan de hulp in van een vakman. Hij kan je heel goed adviseren en informeren over hoe je in een tuin het hoogteverschil kan overbruggen.
Benieuwd naar hoe je de hoogteverschillen in jouw tuin het best kan aanpakken? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals in het ontwerpen en aanleggen van tuinen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Mogelijkheden
Er zijn heel wat verschillende manieren om hoogteverschillen te creëren in de tuin:
1. Het terras
De meeste mensen kiezen ervoor om het terras aan te leggen op het hoogste punt van de tuin. Vanaf daar kan je bijvoorbeeld trapjes aanleggen om de lager gelegen delen van de tuin te bereiken. Uiteraard is het ook mogelijk om het terras op het laagste punt van de tuin aan te leggen. Je krijgt dan een soort zit- of leefkuil. In dat geval is de afwatering van de tuin erg belangrijk, want je zit natuurlijk niet op natte voeten te wachten.
Je kan er ook voor kiezen om meerdere terrassen (terrasjes) aan te leggen op de hoogste delen van de tuin en deze door middel van trappen met elkaar verbinden. Op deze manier creëer je op handige wijze hoge en lage zones in de tuin.
2. Keerwanden of L- elementen gebruiken
Hoogteverschil in de tuin is heel goed op te lossen door gebruik te maken van keerwanden. Keerwanden zijn betonnen L- vormige elementen die een korte en een lange zijde hebben. De lange zijde van de keerwand vormt als het ware een muurtje en de korte zijde komt in de grond. Je kan de L- elementen in verschillende hoogtes kopen, zodat je zowel kleine als grote hoogteverschillen in de tuin kan overbruggen. Met een voegmiddel (bijvoorbeeld kit) kan je de elementen gemakkelijk aan elkaar vastmaken. Keerwanden zijn er in verschillende kleuren, zodat je deze goed kan afstemmen op de tuin en je kan ze heel goed wegwerken door ze te laten begroeien met klimplanten.
3. Traptreden
Eén of meerdere tuintrappen aanleggen, is een ideale manier om hoogteverschil in de tuin op te lossen. Daarbij kan je met meerdere trappen in je tuin een heel mooi lijnenspel creëren. Het is wel van belang dat je de traptreden niet te hoog maakt. Een hoogte van 15 centimeter is echt het maximum. Er zijn verschillende materialen om traptreden van te maken.
- Bloktreden zijn gemaakt van beton en zijn vooral erg praktisch als je een trap in de tuin aan wilt leggen. Deze zijn vaak groot van vorm, waardoor er een prachtige trap in de tuin komt te liggen. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten graniet en hebben diverse afwerkingen, bijvoorbeeld met anti- slip.
- Met natuursteen zorg je ervoor dat het natuurlijke karakter van de tuin behouden blijft. Daarbij is het ook heel mooi om een terras met hetzelfde materiaal aan te leggen, zodat je een geheel krijgt. Natuurlijke materialen doen het altijd goed in een tuin.
- Door houten mallen in de grond te maken en deze te vullen met cement creëer je je eigen vorm van traptreden. Door een kleurstof toe te voegen, kan je ook nog kleur geven aan de trap die heel goed past bij de rest van de tuin.
- Je zou er misschien niet meteen opkomen, maar het is tegenwoordig ook populair om traptreden van gras te maken. Je graaft de vorm van de traptreden uit en bekleedt deze met kunstgras of natuurgras. Op deze manier houd je altijd een groene en natuurlijk tuin.
4. De palissade
We spreken van een palissade als je verschillende palen of balken naast elkaar in de grond zet, om zo te voorkomen dat de grond wegspoelt. Het is niet verstandig om met ronde palen of balken te werken, aangezien de grond door de spleten weg kan stromen. Je kan zowel voor (hard) hout als beton kiezen als je een palissade wilt maken.
Het is van belang dat de palissade stevig in de grond komt te staan (bij een houten palissade een derde deel van de balk of paal). Door een brede laag keien of kiezels toe te voegen, vergemakkelijk je de afwatering en komt er minder druk op de palissade te staan.
Tip: Doe-het zelf of vakman inschakelen?
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende manieren om hoogteverschil in de tuin te overbruggen. Welke manier (of manieren) voor jouw tuin het beste is, hangt helemaal af van de situatie. Het is in ieder geval belangrijk om een goed plan van aanpak te hebben, voordat je begint met hoogteverschil in de tuin op te lossen.
Een vakman kan zo’n plan heel goed voor je maken en ook uitvoeren. Hij houdt bijvoorbeeld altijd rekening met een goede afwatering in de tuin en dat is nog niet zo gemakkelijk om zelf te bedenken. Daarnaast kan hij de werken zo uitvoeren dat het altijd precies zo wordt als jij voor ogen hebt. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.
5. Afboordingen
Kleine hoogteverschillen in de tuin kan je heel gemakkelijk oplossen door afboordingen te gebruiken. Deze zijn werkelijk in allerlei materialen verkrijgbaar, zoals hout, (natuur) steen, of metaal. Een belangrijk punt is dat je de afboording goed moet kunnen vastzetten. Dit kan bijvoorbeeld met grondankers of beugels. Waar je teven op moet letten, is dat de afboording zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft. Anders kan je over een paar jaar weer nieuwe plaatsen. Als je langere elementen gebruikt, creëer je een heel mooi strak effect.
6. Natuurlijke taluds
Je hoeft niet altijd met bepaalde materialen te werken om hoogteverschil in de tuin op te lossen. Je kan ook zelf heuveltjes aanleggen en deze laten begroeien met gras. Denk er wel om dat je taluds niet te steil maakt, want dan wordt grasmaaien erg lastig. Een hellingshoek van maximaal 35 graden wordt hiervoor aangeraden.
De grondsoort is trouwens ook van belang bij de aanleg van taluds, want met zandgrond creëer je minder hoge taluds dan bijvoorbeeld met kleigrond. Als je erg veel last blijft houden van grondverzakking kan je dit oplossen door planten op de taluds te laten groeien die met hun wortels de grond beter vasthouden. Tip: Meer info over de werkwijze voor het aanleggen van tuinen vind je in dit artikel.