Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Regenwaterput plaatsen

Een regenwaterput vangt via je dak, dakgoten en afvoerpijpen regenwater op. Zo kan jij leidingwater besparen als je je auto wast, je planten water geeft, je toilet doorspoelt en je wasmachine laat draaien. Benieuwd naar de voordelen, de aandachtspunten en de prijs van een regenwaterput? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Voordelen regenwaterput plaatsen
Regenwaterput plaatsen prijs
Waarom een expert inschakelen?
Belangrijke aandachtspunten
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Is een regenwaterput plaatsen verplicht?

Door de droge zomers en de stijgende prijs van drinkwater is de plaatsing van een regenwaterput steeds belangrijker en relevanter, maar het is in Nederland nog niet verplicht. Het zou volgens deskundigen kunnen worden opgenomen in het Bouwbesluit, of bv. in de Omgevingswet. In dit laatste geval zou eerder op buurtniveau moeten worden gekeken naar wateropslag in openbare ruimtes.

Wil je graag meer info over een regenwaterput plaatsen? Een professional beantwoordt met plezier al je vragen. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van experts in jouw buurt!

regenwaterput plaatsen

 

Voordelen regenwaterput plaatsen

Ook al is een regenwater nog niet verplicht, is het toch een slimme keuze. Hieronder zetten we enkele voordelen op een rijtje:

 • Besparen op waterfactuur: met een regenwaterput kan je een deel van je kraanwater vervangen door regenwater. Je kan het gebruiken om te poetsen, te wassen en je toilet door te spoelen. En omdat regenwater gratis is, kan je tot wel 40% op je waterfactuur besparen.
 • Grondwaterreserves beschermen: kraanwater bestaat voor een groot deel uit grondwater. Maar dit grondwatersysteem is steeds kwetsbaarder aan het worden. Door regenwater te gebruiken, bescherm je dus indirect de waardevolle grondwaterreserves.
 • Zachter water: over het algemeen is regenwater zachter dan leidingwater. Daarmee voorkom je kalkaanslag op huishoudelijke toestellen, maar hoef je ook minder wasproducten te gebruiken om je was schoon te maken. En dat zorgt dan weer voor minder watervervuiling.

Regenwaterput plaatsen prijs

De prijs van een regenwaterput ligt gemiddeld tussen € 2.000 – 6.000 (excl. btw, transport en installatie), en is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de filters, de pompgroep, de toegankelijkheid van de werf, … Hieronder vind je alvast een paar richtprijzen:

Type regenwaterputGemiddelde prijs (excl. btw, transport en installatie)
Betonnen regenwaterput€ 2.000 à 4.650
Kunststof regenwaterput€ 2.900 à 6.000

LET OP: dit zijn maar richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel om een regenwaterput te plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij 2 à 3 professionals in je buurt.

 

Verlaag de prijs van een regenwaterput met subsidie!

Heel wat steden en gemeentes geven subsidies voor het plaatsen van een regenwaterput. Wil je graag in aanmerking komen voor zo’n subsidie? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de voorwaarden die gelden in jouw gemeente.

Niet zeker of jouw gemeente subsidie voor regenwaterputten aanbiedt? Dan kan je altijd advies vragen aan lokale vakmensen. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionals in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

regenwaterput plaatsen beton

Belangrijke aandachtspunten

Wil je graag een regenput laten plaatsen? Dan moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten. We sommen er hieronder een aantal op:

 • Grootte: het is essentieel om een regenwaterput aan te leggen met een passend formaat. Een te kleine tank is niet interessant omdat je de tank dan te veel moet bijvullen met leidingwater. Maar ook een te grote tank is niet rendabel. Meestal reken je ongeveer 50 liter per vierkante meter dakoppervlak.
 • Type regenwaterput: je hebt de keuze tussen twee typen: een kunststof of een betonnen regenwaterput. Een regenwaterput van beton is meestal goedkoper en sterker. Terwijl de kunststof variant lichter en duurzamer is. Welk type je kiest, hangt af van je persoonlijke situatie.
 • Scheiding tussen netten: in een droge zomer kan het zijn dat je je put moet bijvullen met drinkwater. Om te vermijden dat er regenwater in je drinkwaternet terechtkomt, moet er een strikte scheiding zijn tussen beide netten. Daarom heb je een automatische overschakeling naar leidingwater nodig.
 • Onderhoud: over het algemeen vergt een regenwaterput niet veel onderhoud. Je hoeft alleen eventueel bezonken slib van de bodem te verwijderen. Daarnaast is het ook aangeraden om 3 à 4 keer per jaar de filter te kuisen, zeker bij het vallen van de bladeren en de komst van de lente.

 

Waarom een expert inschakelen?

Je kan ervoor kiezen om zelf een regenput te plaatsen, maar het is toch aangeraden om de werken te laten uitvoeren door een professional. Op die manier geniet je van verschillende voordelen:

 • Advies op maat: kies je best voor een kunststof of betonnen regenwaterput? Wat is de beste plek om een regenwaterput te laten plaatsen? Een professional kan jouw specifieke situatie analyseren en op basis daarvan advies geven.
 • Snelle en professionele plaatsing: een expert heeft ervaring met de grondwerken van een regenwaterput. Die doet dat dan ook volgens de regels van de kunst. Op die manier heb jij steeds de beste garantie op een snelle en correcte plaatsing.
 • Onderhoud: een regenwaterput vergt niet veel onderhoud. Toch moet je regelmatig bezonken slib van de bodem verwijderen en de filter kuisen. Veel professionals nemen naast de plaatsing ook het onderhoud van een regenwaterput op zich.

 

Laat je regenwaterput plaatsen door een professional!

Je kan een regenwaterput zelf plaatsen. Wil je echter zeker zijn van een snelle en correcte plaatsing? Schakel dan een expert in. Voor de beste prijs vergelijk je dan nog offertes. Zo kan je niet alleen arbeidskosten, maar ook materiaal- en verplaatsingskosten naast elkaar leggen.

Op zoek naar een professional voor een regenwaterput? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts in je buurt. Laat een regenwaterput plaatsen.

 

Veelgestelde vragen [FAQ]

Heb je nog vragen over het plaatsen van een regenwaterput? Dan kan je altijd advies vragen aan een professional. Hieronder vind je alvast het antwoord op een paar veelgestelde vragen:

  • Is het voordelig om een regenwaterput plaatsen bij een bestaande woning?
  Absoluut! Door regenwater op te vangen en te gebruiken, bespaar je op je waterfactuur en bescherm je de grondwaterreserves.


 • Kan ik een regenwaterput plaatsen bij een rijtjeshuis?
  Het plaatsen van een regenwaterput bij een rijtjeshuis is ietsje complexer, maar het is zeker mogelijk. Afhankelijk van het type regenwaterput heeft een professional altijd een passende methode. Een kraan kan een betonnen regenwaterput over je woning tillen en de kunststof variant kunnen vakmensen in gescheiden delen naar de tuin brengen en op locatie samenstellen.


 • Is een tweede regenwaterput de moeite waard?
  Als je meer regenwater wil opvangen, kan je ervoor kiezen om een tweede regenwaterput te plaatsen. Let wel op: de grootte van je regenwaterput moet wel nog steeds in verhouding zijn met de oppervlakte van je dak. Een bestaand reservoir vervangen door een groter exemplaar is niet aangeraden. Dat is niet alleen omslachtig, maar ook erg prijzig.
Beoordeel dit artikel
 
Grondwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
septische putten plaatsen
Septische put plaatsen: Werkwijze, regels & prijzen
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!