Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Septische put plaatsen: Werkwijze, regels & prijzen

Een septische put verzamelt het afvalwater van je huis met de bedoeling het te zuiveren alvorens het in de riolering terecht komt. Wanneer je verplicht bent om een septische put te plaatsen is het interessant om te weten welke grond- en andere werken ermee gepaard gaan. Alles wat je moet weten lees je hier.

 

 

Wanneer is een septische put verplicht?

Vooraleer je overgaat tot het laten plaatsen van een septische put, moet je natuurlijk weten of je verplicht bent om dat te doen. Er zijn twee situaties:

1. In een collectief te optimaliseren buitengebied is de riolering nog niet aangesloten op een rioolwaterzuiveringsinstallatie. In deze gebieden ben je verplicht om een septische put te plaatsen waarop zowel zwart water (afvoer van toiletten) als grijs water (sanitair water) is aangesloten.

2. In centraal of collectief geoptimaliseerd buitengebied is de riolering wel aangesloten op een zuiveringsstation. In deze gebieden vraag je best bij je gemeente, stad of rioolbeheerder na of je verplicht bent een septische put te laten plaatsen. Zoja, dan wordt in deze gebieden vaak enkel zwart water op de put aangesloten.

 

Wat is het verschil met een beerput?

In septische putten kunnen 2 soorten afvalwaters verzameld worden. Bij beerputten is dit enkel beperkt tot afvalwater van het toilet (zwart water).

Een ander belangrijk verschil met een beerput is dat een septische put wél aangesloten is op de riolering. Dat verklaart ook meteen de functie ervan. Een septische put heeft de bedoeling de vaste en bezinkbare onzuiverheden uit het afvalwater te filteren alvorens het in de riool komt.

 

 

Aandachtspunten septische tank plaatsen

Wanneer je verplicht bent om een septische put te plaatsen hou je bij je beslissingen best rekening met volgende aandachtspunten:

 

1. Aanbevolen volumes

Als je verplicht bent om een septische put te plaatsen, moet je rekening houden met de aanbevolen volumes op basis van het aantal mensen dat aangesloten is op de septische put (IE) en het soort afvalwater dat erin terecht komt.

 

Enkel zwart water:

 • Minimum 2000 liter
 • 300 liter per gebruiker, t.e.m. 10 IE (gebruikers)
 • 225 liter per gebruiker, vanaf 11e IE (gebruikers)

 

Zwart + grijs water:

 • Minimum 3000 liter
 • 600 liter per gebruiker, t.e.m. 10 IE (gebruikers)
 • 450 liter per gebruiker, vanaf 11e IE (gebruikers)

 

2. Materiaalkeuze: Beton of kunststof?

Septische putten zijn beschikbaar in beton en kunststof. Welk materiaal je best gebruikt zal afhangen van de situatie en bereikbaarheid:

 

Betonnen septische put

Deze variant is vanzelfsprekend veel zwaarder dan de kunststof variant. Dat kan een invloed hebben op de plaatsingskosten aangezien een kraan nodig kan zijn om de put op de juiste plaats te krijgen. In gebieden met hoog grondwater is het hoge gewicht van een betonnen put wel een voordeel aangezien deze niet zal beginnen drijven of verschuiven wanneer het water hoog staat. Een septische put in beton is niet aangeraden als er ook grijs water op is aangesloten. Er kan dan namelijk sulfaatvorming optreden. Het grote voordeel van een betonnen exemplaar is de relatief goedkope prijs.

betonnen septische put

 

Kunststof septische put

Een put in dit materiaal is veel lichter, maar zal daarom in gebieden met hoog grondwater wel verzwaard moeten worden. In een kunststof septische put is geen cement verwerkt waardoor deze niet gevoelig is voor sulfaatvorming. Dat maakt hem vooral geschikt wanneer er naast zwart water (afvoer van toiletten) ook grijs water (sanitair water) op is aangesloten. Een kunststof septische put is wel duurder dan een betonnen variant.

Kunststof septische put

 

 

3. Mogelijk vormen

Septische putten zijn mogelijk in ronde en rechthoekige vorm. De keuze maak je o.b.v. de beschikbare plek.

Ronde septische put:

 • Kan grote volumes aan met een maximum van 6000 liter.

 

Rechthoekige septische put:

 • Heeft een maximum inhoud van 3000 liter.
 • De beperkte breedte maakt het mogelijk om de put, afhankelijk van het gewicht, doorheen een woning naar de achtertuin te brengen.

 

 

Prijs septische put

Het volume van de septische put en het materiaal waaruit deze bestaat hebben de grootste invloed op de prijs van een septische put. Enkele richtprijzen:

 • Septische put beton – 1500l: ±€250
 • Septische put kunststof – 1500l: ±€400
 • Septische put beton – 3000l: ±€300
 • Septische put kunststof – 3000l: ±€900

Hou er rekening mee dat ook de plaatsing en aansluiting ook kosten met zich meebrengt. Daarbij is de prijs afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werken. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project?

Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde grondwerkers.

 

 

Zo gaat de plaatsing in zijn werk

Bij het plaatsen van een septische put komen verschillende stappen aan bod. We geven een overzicht:

 

1. Plaats van de septische put bepalen

Het is belangrijk dat je heel goed nadenkt over de plaats van de septische tank. Deze moet zo dicht mogelijk bij het gebouw en buiten het rij-bereik geplaatst worden. Je kiest best voor een plaats die makkelijk bereikbaar is. De plaatsingskosten van de septische put zijn namelijk afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werken. Zo zal gekeken worden of de plaats waar de tank moet komen makkelijk bereikbaar is en of er grote graafwerken, bijvoorbeeld in beton, nodig zijn. Ook in geval van een defect of als de tank geruimd moet worden is het handig dat deze makkelijk bereikt kan worden.

 

2. Grond uitgraven

Op de plaats waar de septische put moet komen wordt nu de grond uitgegraven. Daarbij wordt aan alle zijden 20cm extra uitgegraven dan de effectieve grootte van de septische tank zelf. Op die extra plaats komt namelijk gestabiliseerd zand ter versteviging van de tank.

 

3. Bodem verstevigen en septische tank plaatsen

Op de bodem van de uitgegraven put wordt een laag gestabiliseerd zand geplaatst met een dikte van zo’n 10cm. Indien de septische put in een gebied met een hoog grondwaterpeil komt gelden speciale voorzorgsmaatregelen. De put moet dan verankerd worden in een plaat waarop de omliggende grond kan steunen. Zo wordt voorkomen dat de put zal opdrijven wanneer deze bijna leeg is en het grondwater hoog staat. Nu de put klaar is kan de septische tank erin geplaatst worden. De tank moet horizontaal in de put staan.

 

4. Aansluiten van aan- en afvoer

Na het plaatsen van de septische tank komt het monteren van de aan- en afvoerbuizen aan bod. Daarbij is het belangrijk dat de helling van de buizen tussen de woning en de septische put tussen de 2% en 4% ligt. Wanneer de helling van bijvoorbeeld de afvoerbuis van het toilet naar de put te groot is, loop je het risico dat toiletpapier in de buis achterblijft en niet bij de put raakt.

In deze stap wordt ook de dakverluchting aangesloten. Dat heeft te maken met de gassen die ontstaan bij het hele afbraakproces in de septische put. Het is erg belangrijk dat die gassen kunnen ontsnappen. De druk in een septische put loopt al snel hoog op. Door de verluchting wordt voorkomen dat de drukverschillen geurhinder in huis veroorzaken. Het is wel belangrijk dat de verluchting niet uitmondt naast dakramen of ventilatieroosters. Anders is de kans groot dat je toch last krijgt van geurhinder.

 

5. Septische tank vullen en de put opvullen

In deze stap wordt de tank gevuld met water om deze te controleren op lekken. Door het gewicht van het water zal de tank ook wat zakken. Er wordt daarom best enkele dagen gewacht met het vervolg van de werken tot de put volledig gestabiliseerd is. Achteraf wordt de extra ruimte rondom de tank gevuld met gestabiliseerd zand met een breedte van 20cm. Na het vullen van de tank en het stabiliseren van de ruimte errond kan de rest van de put opgevuld worden met aarde.

3.7/5 - (6 stemmen)
 
Grondwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.7/5 - (6 stemmen)
Lees ook
regenwaterput plaatsen
Regenwaterput plaatsen
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
Zelf tuin aanleggen
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
regenwaterput plaatsen
Regenwaterput plaatsen